Veranderen van baan in de techniek

16 mei 2024

Veranderen van baan in de techniek? Ontdek deze 4 tips

De afgelopen jaren zijn veel mensen van baan gewisseld, ook in de technische sector. Dit deden ze voornamelijk om drie redenen. Maar wat zijn die redenen? En hoeveel mensen wisselden van baan in de techniek? Denk jij eraan om van baan te veranderen? Dan zijn deze 4 tips voor jou!

Lees ook Belangrijk om te weten: Dit is het verschil tussen detacheren en uitzenden – PD personeel

Hoeveel mensen veranderen jaarlijks van baan in de techniek?

In de dynamische wereld van de techniek is verandering een constante factor. Volgens recente onderzoeken verandert jaarlijks ongeveer 20% van de technici van baan. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal professionals op zoek is naar nieuwe kansen en uitdagingen. In de sectoren zoals installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde en civiele techniek is de mobiliteit zelfs nog hoger. Het CBS meldt dat in 2023 meer dan 120.000 mensen werkzaam zijn in deze technische sectoren in Nederland, en van deze groep switcht jaarlijks ongeveer 24.000 van baan. Een onderzoek van Techniek Nederland wijst uit dat 40% van de technici binnen twee jaar een carrièreswitch overweegt, vaak gedreven door de wens naar betere carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Bovendien toont een rapport van de European Labour Force Survey aan dat de mobiliteit onder technici in Europa gemiddeld 15% hoger ligt dan in andere sectoren, met name in de bouwkunde en werktuigbouwkunde. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze trends!

Dit is de reden dat mensen van baan veranderen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in de techniek besluiten van baan te veranderen. Een van de belangrijkste factoren is de zoektocht naar betere carrièremogelijkheden. Veel technici willen groeien en zich verder ontwikkelen in hun vakgebied, en soms zijn er binnen hun huidige functie beperkte doorgroeimogelijkheden. Daarnaast speelt salaris een grote rol. Het vinden van een baan met een hoger salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden kan een sterke motivatie zijn. Ook werkomstandigheden en werksfeer zijn cruciale factoren; een negatieve werkomgeving of slechte werk-privébalans kan werknemers ertoe aanzetten om elders te zoeken. Tenslotte kan de wens om met nieuwe technologieën te werken of in een andere sector binnen de techniek te opereren ook een reden zijn voor verandering.

4 tips om jouw ideale baan te vinden

1. Netwerken: Bouw een sterk professioneel netwerk op, door bijvoorbeeld LinkedIn te gebruiken. LinkedIn is namelijk nog steeds razend populair onder bedrijven en recruiters. Grote kans dat jij al LinkedIn hebt, maar toch geven we dit als tip, omdat je er waarschijnlijk meer uit kan halen. Je kunt bijvoorbeeld naast je profiel ‘open to work’ te zetten ook een post schrijven waarin je schrijft wat je zoekt (moeite om een post te schrijven? Gebruik Chatgpt, super simpel!).

2. Vaardigheden updaten: Zorg ervoor dat je vaardigheden en je CV up-to-date zijn. Heb je je CV geüpload naar bepaalde databases? Loop deze dan nog even na. Zijn er bepaalde vaardigheden of certificeringen die je kunt toevoegen? Doe dit! Voor sommige functies zijn specifieke eigenschappen of certificeringen vereist; een recruiter let hierop. Je kunt dit ook andersom aanpakken: heb je een functie gevonden die je echt leuk lijkt, maar heb je bepaalde criteria nog niet? Volg dan een cursus om deze criteria te verkrijgen. Tegenwoordig zijn er overal cursussen voor te vinden.

3. Gebruik gespecialiseerde vacaturesites: Maak gebruik van websites die specifiek gericht zijn op technische banen, zoals die van PD personeel. Dit helpt je gerichter te zoeken en sneller relevante vacatures te vinden. Zo kan je ook de overzichtelijker de werkzaamheden en arbeidsvoorwaarden met elkaar vergelijken.

4. Laat een detacheerder jouw helpen: Een detacheringsbureau, zoals PD personeel kan jouw helpen jouw gewenste baan te vinden. Je kan bijvoorbeeld je gewenste salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, techniek en reisafstand doorgeven en dan gaat jouw persoonlijke accountmanager opzoek naar een leuke baan, deze word uiteraard aan jou voorgesteld, als je het niks vind zoeken ze verder! Vergeet niet dat detacheerders vaak exclusieve toegang hebben tot vacatures die niet op reguliere vacaturesites staan.

Ervaringen van anderen

‘’Ik vind het 1 op 1 contact zo bijzonder; Oftewel het menselijke contact. Toen ik bijvoorbeeld bij mijn vorige werkgever wegging, gaf PD mij advies en begeleide mij hierin. Ik vind het belangrijk om voor een werkgever te werken die meedenkt met mij als persoon, en dat deden ze. Ze kunnen zich goed in iemand verplaatsen. Ook zijn de persoonlijke gesprekken van mijn toegewezen accountmanager een sterk punt.’’

Lees hier het verhaal van Patrick

Op zoek naar een nieuwe baan in de techniek? PD personeel is hét technisch detacheringsbureau voor jou!

Als je klaar bent voor een nieuwe uitdaging in de techniek, is PD Personeel de perfecte partner om je daarbij te helpen. Met jarenlange ervaring en een uitgebreid netwerk binnen de technische sector, kunnen wij je in contact brengen met topwerkgevers en de beste vacatures. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van je carrière-verandering, van het vinden van passende functies tot het optimaliseren van je sollicitatieproces. Bezoek onze website voor een overzicht van de nieuwste vacatures en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het vinden van jouw ideale baan. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een succesvolle toekomst in de techniek!

PD personeel vacatures