Veranderen van baan in de techniek

16 mei 2024

Veranderen van baan in de techniek? Ontdek de beste tips & tricks

Overstappen naar een nieuwe technische functie kan een belangrijke beslissing zijn die veel vragen oproept. Of je nu op zoek bent naar een hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden of groeimogelijkheden, het is essentieel om goed voorbereid te zijn. Maar hoe bereid je je voor op het veranderen van baan in de techniek? En wat zijn de belangrijkste zaken waar je op moet letten?

Lees ook Belangrijk om te weten: Dit is het verschil tussen detacheren en uitzenden – PD personeel

Hoeveel mensen veranderen jaarlijks van baan in de techniek?

In de dynamische wereld van de techniek is verandering een constante factor. Volgens recente onderzoeken verandert jaarlijks ongeveer 20% van de technici van baan. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal professionals op zoek is naar nieuwe kansen en uitdagingen. In de sectoren zoals installatietechniek, elektrotechniek, werktuigbouwkunde, bouwkunde en civiele techniek is de mobiliteit zelfs nog hoger. Het CBS meldt dat in 2023 meer dan 120.000 mensen werkzaam zijn in deze technische sectoren in Nederland, en van deze groep switcht jaarlijks ongeveer 24.000 van baan. Een onderzoek van Techniek Nederland wijst uit dat 40% van de technici binnen twee jaar een carrièreswitch overweegt, vaak gedreven door de wens naar betere carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden. Bovendien toont een rapport van de European Labour Force Survey aan dat de mobiliteit onder technici in Europa gemiddeld 15% hoger ligt dan in andere sectoren, met name in de bouwkunde en werktuigbouwkunde. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze trends als je overweegt om van baan te veranderen in de techniek, aangezien de vraag naar gekwalificeerd personeel blijft groeien en er volop kansen zijn voor technici die hun loopbaan een nieuwe impuls willen geven.

Dit is de reden dat mensen van baan veranderen

Er zijn verschillende redenen waarom mensen in de techniek besluiten van baan te veranderen. Een van de belangrijkste factoren is de zoektocht naar betere carrièremogelijkheden. Veel technici willen groeien en zich verder ontwikkelen in hun vakgebied, en soms zijn er binnen hun huidige functie beperkte doorgroeimogelijkheden. Daarnaast speelt salaris een grote rol. Het vinden van een baan met een hoger salaris of betere secundaire arbeidsvoorwaarden kan een sterke motivatie zijn. Ook werkomstandigheden en werksfeer zijn cruciale factoren; een negatieve werkomgeving of slechte werk-privébalans kan werknemers ertoe aanzetten om elders te zoeken. Tenslotte kan de wens om met nieuwe technologieën te werken of in een andere sector binnen de techniek te opereren ook een reden zijn voor verandering.

4 tips & tricks om jouw ideale baan te vinden

1. Netwerken: Bouw een sterk professioneel netwerk op door deel te nemen aan branche-evenementen, conferenties en via platforms zoals LinkedIn. Goede contacten kunnen leiden tot onschatbare kansen.

  2. Vaardigheden updaten: Zorg ervoor dat je vaardigheden up-to-date zijn met de nieuwste trends en technologieën in jouw vakgebied. Overweeg cursussen en certificeringen om je kennis te verdiepen.

  3. Gebruik gespecialiseerde vacaturesites: Maak gebruik van websites die specifiek gericht zijn op technische banen, zoals die van PD personeel. Dit helpt je gerichter te zoeken en sneller relevante vacatures te vinden.

  4. Laat een detacheerder jouw helpen: Een detacheringsbureau, zoals PD personeel kan jouw helpen jouw gewenste baan te vinden. Je kan bijvoorbeeld je gewenste salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, techniek en reisafstand doorgeven en dan gaat jouw persoonlijke accountmanager opzoek naar een leuke baan, deze word uiteraard aan jou voorgesteld, als je het niks vind zoeken ze verder!

   Ervaringen van anderen

   ‘’Ik vind het 1 op 1 contact zo bijzonder; Oftewel het menselijke contact. Toen ik bijvoorbeeld bij mijn vorige werkgever wegging, gaf PD mij advies en begeleide mij hierin. Ik vind het belangrijk om voor een werkgever te werken die meedenkt met mij als persoon, en dat deden ze. Ze kunnen zich goed in iemand verplaatsen. Ook zijn de persoonlijke gesprekken van mijn toegewezen accountmanager een sterk punt.’’

   Lees hier het verhaal van Patrick

   Op zoek naar een nieuwe baan in de techniek? PD personeel is hét technisch detacheringsbureau voor jou!

   Als je klaar bent voor een nieuwe uitdaging in de techniek, is PD Personeel de perfecte partner om je daarbij te helpen. Met jarenlange ervaring en een uitgebreid netwerk binnen de technische sector, kunnen wij je in contact brengen met topwerkgevers en de beste vacatures. Ons team van experts staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van je carrièreverandering, van het vinden van passende functies tot het optimaliseren van je sollicitatieproces. Bezoek onze website voor een overzicht van de nieuwste vacatures en ontdek hoe wij je kunnen ondersteunen bij het vinden van jouw ideale baan. Neem vandaag nog contact met ons op en zet de eerste stap naar een succesvolle toekomst in de techniek!

   PD personeel vacatures