Verschil detacheren en uitzenden

25 april 2024

Belangrijk om te weten: Dit is het verschil tussen detacheren en uitzenden

In de flexibele arbeidsmarkt van vandaag zijn er diverse vormen van arbeidsbemiddeling die zowel voor werkgevers als werknemers voordelen kunnen bieden. Twee veelgebruikte termen zijn ‘uitzenden’ en ‘detacheren’. Hoewel deze termen vaak door elkaar worden gebruikt, verwijzen ze naar twee fundamenteel verschillende manieren van werken. Maar wat is het verschil tussen Uitzenden en detacheren? Waarom hebben wij gekozen voor detacheren? En hoe kan het technisch detacheringsbureau PD personeel jou helpen?

Lees ook Zoveel kan jij verdienen als engineer werktuigbouwkunde – PD personeel

Wat is uitzenden?

Uitzenden verwijst naar een arbeidsrelatie waarbij een werknemer (uitzendkracht) door een uitzendbureau wordt ingehuurd om tijdelijke werkzaamheden te verrichten bij verschillende opdrachtgevers. Dit model is vooral populair voor kortdurende projecten of piekperiodes waarin snel extra personeel nodig is. De uitzendkracht heeft geen vaste arbeidsovereenkomst met het uitzendbureau of de opdrachtgever, wat zorgt voor veel flexibiliteit voor beide partijen.

Kenmerken van uitzenden:

  • Flexibiliteit: Uitzendkrachten kunnen snel worden ingezet en weer uit dienst worden genomen.
  • Geen langdurige verplichtingen: Er is meestal geen sprake van een langdurig contract.
  • Variërende werkplekken: Uitzendkrachten werken vaak voor verschillende opdrachtgevers.

Wat is detacheren?

Detacheren daarentegen, is een vorm van arbeidsbemiddeling waarbij een werknemer (gedetacheerde) voor een langere periode wordt uitgeleend aan een opdrachtgever. De gedetacheerde heeft een arbeidsovereenkomst met het detacheringsbureau, en wordt voor de duur van een project of een bepaalde periode bij de opdrachtgever geplaatst. Detacheren biedt meer zekerheid en stabiliteit vergeleken met uitzenden. Nadat de detacheringsperiode voorbij is, gaat de gedetacheerde vaak vast in dienst bij de opdrachtgever. Dit noemen we deta-vast.

Kenmerken van detacheren:

  • Stabiliteit: Gedetacheerden hebben vaak een arbeidsovereenkomst voor de duur van het project.
  • Specifieke expertise: Detachering wordt vaak gebruikt voor het invullen van specialistische rollen.
  • Continuïteit: De gedetacheerde werkt gedurende een langere periode voor dezelfde opdrachtgever.

Het verschil tussen uitzenden en detacheren

  1. Arbeidsrelatie: Bij detacheren is er sprake van een vaste arbeidsovereenkomst tussen de werknemer en het detacheringsbureau; bij uitzenden is deze relatie flexibeler en vaak van kortere duur.
  2. Duur van de opdracht: Detachering betreft meestal langere projecten, terwijl uitzendwerk typisch voor kortere termijnen is.
  3. Werkzekerheid: Gedetacheerden genieten meer werkzekerheid en vaak betere arbeidsvoorwaarden in vergelijking met uitzendkrachten.
  4. Type werk: Detachering wordt vaak ingezet voor gespecialiseerde of hoger opgeleide functies, terwijl uitzenden veel voorkomt bij algemene en uitvoerende rollen.

Waarom wij hebben gekozen voor detacheren

We hebben gekozen voor detachering, omdat we veel waarde hechten aan een langetermijnbaan. Met ons motto ‘wij creëren werkgeluk’ benadrukken we dit met een vast contract voor een bepaalde tijd. Gewoonlijk detacheren we werknemers voor een jaar bij een werkgever, waarna ze daar in vaste dienst treden. Dit creëert een win-winsituatie voor alle betrokkenen. Een ander belangrijk aspect van ons werk is het persoonlijke contact; onze accountmanagers onderhouden gedurende het hele detacheringstraject nauw contact met de gedetacheerden, vaak laagdrempelige via een WhatsAppje. We bezoeken je om te zien hoe het gaat en bouwen een persoonlijke relatie op. Verder is het altijd hartstikke leuk om na een tijdje weer van een voormalige gedetacheerde te horen!

Het voordeel van detacheren in de technische sector

In de technische sector zijn er veel meer vacatures dan werkzoekenden. Dit biedt jou als technische professional aanzienlijke voordelen, want een hogere vraag dan aanbod betekent ruime keuzemogelijkheden voor jou. Maar hoe zorg je dat je het maximale salaris en de beste secundaire arbeidsvoorwaarden krijgt? Je kunt zelf op onderzoek uitgaan, of je kunt deze taak overlaten aan een expert. Dat is waar wij om de hoek komen kijken!

Via een detacheringsbureau krijg je toegang tot de beste arbeidsvoorwaarden. Jouw persoonlijke accountmanager presenteert met jouw goedkeuring jouw profiel bij bedrijven die aan je wensen voldoen en voert namens jou de onderhandelingen. Je hoeft zelf niets te doen; je gaat gewoon op gesprek bij het bedrijf van jouw keuze en wordt hierbij ondersteund door je accountmanager. Je wordt betaald via de detacheerder, maar werkt onder de arbeidsvoorwaarden van de opdrachtgever, net zoals je collega’s daar.

Na bijvoorbeeld een jaar kun je in vaste dienst treden bij de opdrachtgever, of de detacheerder kan verder zoeken als je dat wilt. En het mooie is, deze service kost jou helemaal niets!

Op zoek naar een nieuwe baan in de techniek? PD personeel is hét technisch detacheringsbureau voor jou!

Met meer dan 20 jaar ervaring heeft PD personeel zich stevig gevestigd als een betrouwbare partner in de technische detachering. De kracht van PD personeel ligt in hun persoonlijke aanpak en focus op werkgeluk. Elk traject begint met een diepgaand gesprek om de ambities en wensen van de kandidaat volledig te begrijpen. Dit stelt hen in staat om de perfecte match te maken tussen technisch personeel en unieke projecten bij hun uitgebreide netwerk van klanten. PD onderscheidt zich door niet alleen te kijken naar de vaardigheden die nodig zijn voor een bepaalde functie, maar ook naar de persoonlijke en culturele fit, wat leidt tot langdurige en bevredigende arbeidsrelaties. Hun aanpak garandeert dat elke gedetacheerde niet alleen een baan vindt, maar een plek waar ze echt gelukkig kunnen zijn en kunnen groeien als professional. Ben jij opzoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze vacatures bij de leukste en meest unieke opdrachtgevers!

PD personeel vacatures