Toekomst van installatietechniek

14 september 2023

Wat brengt de toekomst voor installatietechniek en jouw CAO?

De toekomst van de installatietechniek ziet er innoverend uit. Nieuwe technologieën, slimme computers en duurzame innovaties maken forse stappen in de branche. Maar welke veranderingen in de installatietechniek kan jij in de toekomst verwachten? En hoe ziet de cao van installatietechniek eruit? Dit zijn de top 5 trends en innovaties!

Cao installatietechniek: Zoveel krijg jij er nog bij!

Onder welke cao valt installatietechniek? Installatiebedrijven vallen onder de cao van de sector metaal & techniek. Deze cao is op 1 oktober 2021 ingegaan en loopt tot 1 april 2024. Een looptijd van 30 maanden. Jouw loon was op 1 september 2022 met 2,75% verhoogd. 6 maanden later kreeg je er 3,25% in loon erbij. Per 1 januari 2024 krijg je er nog eens 0,6% bij. Met deze verhoging zie jij dat jouw loon met 6,6% gestegen zal zijn. Bij PD personeel bieden wij ook veel vacatures aan in de installatietechniek.

Lees meer: Krachtige trends in Elektrotechniek: dit verandert er in de sector – PD personeel

Blogs PD personeel

Dit is de toekomst van installatietechniek – top 5 trends en innovaties

Smart building technologieën

Een intelligent gebouw, ook wel een ‘smart’ gebouw genoemd, maakt gebruik van geavanceerde technologieën om de automatisering van het gebouw te beheren en aan te passen aan de behoeften van de bewoners of gebruikers. Deze technologieën omvatten Internet of Things (IoT) sensoren, gebouwbeheersystemen, kunstmatige intelligentie en meer. IoT verbindt bijvoorbeeld HVAC-systemen met een netwerk, wat op afstand toezicht en beheer mogelijk maakt. Intelligente thermostaten en sensoren leveren realtime gegevens over temperatuur, vochtigheid en systeemprestaties, waardoor nauwkeurige aanpassingen en optimalisatie mogelijk zijn. Deze innovatieve benadering verbetert de efficiëntie en functionaliteit van het gebouw zonder de gebruikers te belasten.

Hernieuwbare energie

Hernieuwbare energiebronnen worden steeds meer toegepast in gebouwen om duurzaamheid te bevorderen. Zonnepanelen op daken zetten zonlicht om in elektriciteit, terwijl geothermische systemen de warmte van de aarde gebruiken voor verwarming en koeling. Deze groene technologieën verminderen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, verlagen energiekosten en verminderen de uitstoot van broeikasgassen. Ze dragen bij aan een duurzamere gebouwde omgeving en bieden financiële voordelen voor eigenaren en bewoners, terwijl ze de milieu-impact minimaliseren. Er word hard gewerkt om steeds meer duurzame innovaties te integreren in gebouwen.

Building Information Modelling (BIM)

Building Information Modelling (BIM) is een baanbrekende aanpak in de sector. Het combineert innovatieve technologieën zoals prefab constructie, Internet of Things (IoT) voor slimme systeemintegratie, Augmented Reality, (AR) Virtual Reality (VR) voor real-time visualisatie en ontwerpvalidatie. BIM faciliteert ook 3D-printen voor snel prototypen, laserscanning voor nauwkeurige metingen en energiemodellering voor duurzaamheid. Drones worden ingezet voor terreininspectie en projectmonitoring. Dit bevordert efficiëntie, precisie en duurzaamheid in de sector, waardoor projecten sneller worden afgerond en aan milieueisen wordt voldaan.

Luchtkwaliteit in gebouwen

Binnen-luchtkwaliteit is essentieel bij gebouwontwerp en -beheer, met impact op gezondheid, comfort en productiviteit. Het is van belang dat technici goede ventilatie en filtratie implementeren om verontreinigingen en allergenen te verminderen. Er zijn veel innovaties die de luchtkwaliteit in gebouwen efficiënter en beter proberen te regelen. Zo ontwikkelt de technologie van het UVC-licht zich nog sterk. Dit licht desinfecteert en zorgt voor een schonere lucht. Een andere innovatie zijn data gestuurde oplossingen. Een voorbeeld hiervan is de Britse start-up Virens. Zij regelen het binnenklimaat doormiddel van radarbewegingssensoren. Deze meten de bezetting van een gebouw en passen de lucht daarop aan. Een ander voorbeeld is de Australische start-up Steribright. Deze technologie legt realtime omgevingsgegevens vast met behulp van IoT-apparaten en slaat deze op een cloudplatform op. Dit zorgt voor effectieve controle over de luchtzuiverings-, desinfectie- en ventilatiesystemen.

Groene installatiebedrijven

Tenslotte zien we dat steeds meer bedrijven kiezen voor een duurzame aanpak -en oplossing. Dit is ook nodig om het klimaatakkoord van Parijs in 2030 te halen. Ook zullen bedrijven kosten willen besparen en duurzame oplossingen kunnen hier op langere termijn aan meehelpen. Ook worden er subsidies beschikbaar gesteld voor bedrijven die willen verduurzamen. De verwachting is dat het aantal bedrijven die overgaan op duurzaam blijft groeien.

Ontdek installatietechniek vacatures bij jou in de buurt

De toekomst van installatietechniek ziet er innoverend en interessant uit. Er is al veel gebeurt en er staat nog veel te gebeuren. Voornamelijk omtrent duurzaamheid, effectiviteit en technologie valt er nog veel te winnen. Ben jij net zo enthousiast als ons over deze sector? Sta jij open voor een nieuwe uitdaging als werkvoorbereider, projectleider, coördinator of engineer in de installatietechniek? Bekijk dan hieronder onze vacatures!

Installatietechniek vacatures