Trends in elektrotechniek

28 juli 2023

Krachtige trends in Elektrotechniek: dit verandert er in de sector

Werk jij in de Elektrotechniek? Weet jij dan welke trends en ontwikkelingen jij allemaal kan verwachten? Hoe ziet de cao Elektrotechniek eruit? En hoeveel verdien je als projectleider, werkvoorbereider, planner en engineer? Laten we eens dieper duiken in de sector en ontdek de trends in de Elektrotechniek!

 

De cao Elektrotechniek onder de loep: De volgende cao loonsverhoging

De beroepen in de Elektrotechniek kunnen eigenlijk onder twee cao’s vallen. Dit hangt af van het bedrijf waarvoor je werkt. Het gaat hierbij om de cao Metaal en Techniek (cao kleinmetaal) en cao Metalelektro (cao grootmetaal). Weet jij niet in welke cao jij valt? Vraag dit dan na bij je werkgever. Beroepen in de Elektrotechniek die vallen onder de cao Metalelektro lopen van 1 december 2022 tot 1 juni 2024. 18 maanden dus. Op 1 december 2022 is jouw loon er al met 5,5% op voorruit gegaan. Op 1 januari 2024 komt hier nog eens 3,5% bovenop. Met deze verhogingen zal jouw loon in totaal met 11% stijgen! Dat is een enorme loonstijging. De modale lonen stijgen met 7,5% en een jaar later komt 3,5% structureel daarbij. In 2024 moet het uurloon minimaal € 14 zijn. Via PD personeel bieden we ook vacatures in de Elektrotechniek aan.

Valt jouw cao onder de Metaal en Techniek? Ontdek hier jouw cao: Werk jij in de metaal- en technieksector? Let dan op deze veranderingen en trends in 2023 – PD personeel

 

Top 5 toekomstige trends in de Elektrotechniek

Nu je weet hoeveel procentuele loonsverhoging je erbij krijgt in de nieuwe cao. Is het ook van waarde om te weten wat er allemaal in jouw branche speelt. Welke trends in de Elektrotechniek zijn er aan het opkomen? En hoe hebben deze invloed op jouw baan in de Elektrotechniek? De grootste trends en veranderingen zien we op het gebied van technologie en duurzaamheid. Deze 2 aspecten zullen dan ook de grootste invloed hebben op veranderingen die jij gaat zien op je werk. Wij hebben de top 5 trends uit de Elektrotechniek hieronder voor jou op een rij gezet!

 

Super batterijen voor energieopslag

In de Elektrotechniek groeit het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, wat vraagt om efficiënte energieopslagoplossingen. Elektrotechnici werken aan innovatieve technologieën zoals batterijen en supercondensatoren voor diverse toepassingen in huizen, voertuigen en machines. Wind- en zonne-energie zijn zuivere vormen van duurzame energie, waarvoor de ontwikkeling van superieure batterijen volop gaande is. Het autobedrijf Tesla is een goed voorbeeld voor een energieopslagoplossing. De elektrische auto’s van Tesla maken namelijk gebruik van hele geavanceerde batterijtechnologie. Ook is Nederland een grote speler. Zo wordt er gewerkt om de grootste batterij van Europa te maken. Deze komt in Delfzijl te liggen en is 15 voetbalvelden lang!

 

Smart Grids

Een opkomende trend in de elektrotechniek is de ontwikkeling van smart grids of vertaald: slimme netwerken. Deze geavanceerde systemen monitoren en regelen elektriciteitsdistributie, waardoor het systeem efficiënter en betrouwbaarder wordt. Smart grids maken end-to-end communicatie tussen energiecentrales, distributielocaties en gebruikers mogelijk. Hierdoor verhogen ze succesvol de efficiëntie en verlagen ze de kosten. Een veelbelovende stap naar een slimmer en duurzamer energiesysteem. 

 

Draadloze elektriciteit

Een veelbelovende ontwikkeling is het idee van elektriciteitsoverdracht via materialen zoals hout, lucht, plastic en gras. Hoewel dit nog in de beginfase is, zal deze technologie naar verwachting snel vooruitgang boeken. Hierdoor kunnen we mogelijk dagelijks gebruikte stroomkabels achterwege laten, wat een nieuwe dimensie van gemak en mobiliteit zou betekenen. We bellen draadloos, maken gebruik van wifi en bluetooth en kunnen onze telefoon en laptop draadloos opladen. Een volgende stap zou dus draadloze elektriciteit kunnen zijn. Het idee van elektriciteitsoverdracht werd uitgevonden in de Verenigde Staten, zo’n twee of drie jaar geleden, en blijft een boeiende ontwikkeling met veel potentie. Er zijn veel innovaties in ontwikkeling op het gebied van draadloze elektriciteit. Een onderzoeksteam van het California Institute of Technology (Caltech) is er zelfs in geslaagd om draadloos energie vanuit de ruimte te verzenden. 

 

Kunstmatige intelligentie (AI)

AI verovert de elektrotechniek snel. Het stimuleert nieuwe producten zoals robots en slimme huizen. Ook verbetert het de energie-efficiëntie van opwekking en distributie. Ai wordt al gebruikt in zowel de software als de hardware van apparaten. Slimme machines kunnen helpen bij ingewikkelde taken in de productie en logistiek. Ze worden ook steeds slimmer dankzij machine learning en kunnen zelfs taken uitvoeren zonder veel menselijke hulp. In de toekomst kunnen we verwachten dat steeds meer complexe problemen efficiënter en makkelijker worden aangepakt.

 

Internet of Things (IoT)

Het Internet of Things (IoT) is een opkomende technologie die de elektrotechnische sector sterk beïnvloedt. Het verbindt allerlei dingen via internet, zoals mensen, technologie, wegen, gebouwen, en meer. In de elektrotechniek vindt IoT toepassing in slimme verlichting, Visible Light Communication (VLC), slimme netwerken en meer. In slimme gebouwen worden sensoren gebruikt om energiekosten te verlagen. Deze sensoren detecteren het aantal mensen in een ruimte en passen automatisch de temperatuur aan. Bijvoorbeeld door de airconditioner in te schakelen in een drukke vergaderruimte of de verwarming te verlagen wanneer iedereen het kantoor verlaat. Efficiëntie en comfort gaan hand in hand dankzij deze innovatieve technologieën. Het IoT blijft zich ontwikkelen en er komen steeds meer geavanceerde systemen bij. 

 

Zoveel salaris krijg jij als projectleider, werkvoorbereider, planner en engineer in de Elektrotechniek!

Nu weet je de top 5 trends uit de Elektrotechniek sector. De sector is veel belovend en altijd in beweging. Wil jij het minimum, maximum en gemiddelde salaris weten van een Projectmanager, Werkvoorbereider, Planner en Engineer? Download hieronder dan ons GRATIS brancheonderzoek en ontdek naast salaris ook onderwerpen als werk-privé balans, flexibiliteit op werk, werkcultuur en overige secundaire voorwaarden. Ben jij opzoek naar een baan in de Elektrotechniek? Bekijk dan onze vacatures! Óf heb je vragen? Neem gerust contact met ons op!

Brancheonderzoek