STAP opleiding

13 januari 2023

Dit zijn de populairste STAP-budget opleidingen in de technische sector

Werk jij in de technische sector wil jij je onderscheiden op de arbeidsmarkt? Wil je je blijven ontwikkelen of misschien omscholen? Dan kan het helpen om te kiezen voor één van de onderstaande cursussen waarbij je maximaal profiteert van het STAP-budget.  Dit zijn de populairste opleidingen in de technische sector die je met het STAP-budget kunt doen.

Wat is het STAP-Budget?

STAP-budget staat voor STimulerings Arbeidsmarkt Positie. Zowel werkenden als werkzoekenden kunnen jaarlijks €1.000 aanvragen om zichzelf richting een betere positie op de arbeidsmarkt te ontwikkelen. Zodoende kan het budget gebruikt worden voor verschillende opleidingen, cursussen, trainingen en het behalen van certificaten. 

Lees ook: Werk jij voor een waterschap? Let op deze veranderingen en trends in 2023

Waarom is het STAP-budget in het leven geroepen?

Het STAP-budget is een initiatief van de overheid zelf. De overheid wil dat jij als werkzoekende, of werkende zelf kunt bepalen hoe je je wilt ontwikkelen tijdens je carrière. 

Ook als je in de technische sector werkt, bijvoorbeeld via PD personeel, kun je aanspraak maken op 1.000 euro voor je eigen ontwikkeling. Het is wel van belang dat de geselecteerde opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget. Daarom zetten we de cursussen op een rij die door de gedetacheerden van PD personeel het vaakst gekozen worden. 

1. Volg een basiscursus Revit met het STAP-budget

De Revit basiscursus is een bijzonder populaire cursus omdat de bouwwereld de kracht van 3D en BIM ervaart. De cursus Revit is dusdanig opgezet dat de kennis snel eigen gemaakt kan worden. Er is daarbij voldoende tijd voor begeleiding en het maken van oefeningen.

Volg een Revit cursus.

2. Volg een cursus Basis Bouwkunde met het STAP-budget

Ben je werkzaam of wil je gaan werken in de bouw en wil je meer inzicht in bouwmethoden en -processen? Volg dan deze korte opleiding. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de bouw en weet hoe het bouwproces verloopt, van bouwkavel tot realisatie. Er is een groot tekort aan goed opgeleide werknemers in de bouw waardoor je met deze opleiding sneller aan de slag kunt binnen het werkveld. De opleiding is speciaal ontwikkeld voor werkenden en is prima te volgen naast een baan.

Volg een cursus basis bouwkunde.

3. Volg een cursus Excel met het STAP-budget

Veel werkgevers stellen aan (nieuwe) medewerkers de eis dat zij met Excel kunnen omgaan. Deze vaardigheden staan dus goed op jouw CV. Met deze complete cursus Excel krijg je een karrevracht aan vaardigheden aangereikt.

Volg een cursus Excel

4. Ga voor een VCA cursus met het STAP-Budget

VCA Basis cursus incl. examen met startgarantie! Basiskennis over veiligheid, gezondheid en milieu voor uitvoerende medewerkers. 

Volg een VCA Cursus. 

5. NEN 3140

De NEN 3140 cursus VP is bedoeld voor iedereen die onder verantwoordelijkheid van een Installatie- of Werkverantwoordelijke (IV/WV), elektrotechnische of niet-elektrotechnische werkzaamheden verricht. Werkzaamheden met of nabij laagspanningsinstallaties. Voor bepaalde werkzaamheden heeft hij/zij geen werkopdracht nodig, maar kan hij/zij volledig zelfstandig opereren. Wanneer de deelnemer de eendaagse cursus NEN 3140 VP heeft afgerond, kan hij/zij veilig werken aan, met of nabij laagspanningsinstallaties.

Volg een NEN 3140 cursus.

6. Onderhoudskundige brandmeldinstallaties

In de Onderhoudskundige Brandmeldinstallaties opleiding leren we je het vakbekwaam inspecteren, onderhouden en repareren van brandmeldinstallaties, volgens de norm NEN 2654-1. 

Volg een cursus onderhoudskundige brandmeldinstallaties. 

7. Inventor

Tijdens de Inventor basiscursus leert u op een goede, betrouwbare manier ontwerpen en tekeningen te maken met Inventor. Het 3D model wordt hierbij uitvoerig behandeld, zodat u snel eenvoudige aanpassingen kunt maken en disciplines kunt testen. Verder wordt het maken van een samenstelling en het genereren van werktekeningen behandeld. Tot slot komen technieken zoals simulatie en exploded view aan de orde.

Volg een Inventor basiscursus.

8. PLC systemen

Vanwege de veelzijdigheid en complexiteit is het van belang dat jij, als (service-/onderhouds-) monteur of operator, de basisprincipes begrijpt. Én dat je weet hoe een PLC werkt, hoe deze is opgebouwd en hoe eenvoudige programma’s worden gemaakt. Tijdens deze cursus krijg je hiervoor de kennis en vaardigheden aangereikt.

Volg een cursus PLC systemen. 

9. Maintenance management industrie

Onderhoud is erg belangrijk in de industrie. Voorkomen of adequaat oplossen van storingen in productieprocessen draagt bij aan betere resultaten en kostenbesparing. Met deze training ga je aan de slag met het opzetten en gebruiken van een onderhoudsplan, je eigen werksituatie is hierbij het uitgangspunt. Er worden verschillende systematieken behandeld die bijdragen aan het voorkomen en elimineren van verstoringen van het bedrijfsproces. Na de training zorg je voor borging van het onderhoudsplan in je organisatie.

Volg een cursus maintenance management industrie. 

10. Hoogspanningstechniek

Wil je weten hoe hoogspannings- en middenspanningsinstallaties werken en hoe deze zijn opgebouwd? Dan is dit de ideale training. Je leert over de werking en opbouw van deze installaties. De focus hierbij ligt op hoogspanningsinstallaties en de distributie van elektriciteit. De training is afgestemd op de praktijk en staat hoog aangeschreven in het bedrijfsleven. Het is dus een uitstekende keuze voor de volgende stap in je carrière.

Volg een cursus hoogspanningstechniek.

11. MBV – monteur beveiligingsinstallaties

De opleiding Monteur Beveiligingssystemen is een uitgebreide praktijkgerichte opleiding over beveiligingssystemen en de bijbehorende installatietechniek. Het diploma is verplicht gesteld in de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (Wpbr). Je doet brede kennis op van alle beveiligingsmaatregelen (OBER) en bent bevoegd om alarminstallaties te monteren en in bedrijf te stellen.

Volg een opleiding Monteur Beveiligingssystemen. 

12. Projectteringsdeskundige

De opleiding Projecteringsdeskundige Brandmeldinstallaties (PDB) is bedoeld voor personen die overeenkomstig de huidige regelgeving brandmeldinstallaties ontwerpen of willen gaan ontwerpen, en/of hun kennis willen vergroten ten behoeve van hun beroepsuitoefening en daartoe opgeleid willen worden tot Projecteringsdeskundige BMI.

Volg een opleiding Project Deskundige Brandmeldinstallaties.

13. E-plan

Als je je wilt onderscheiden als engineer, kan een E-plan certificaat de moeite waard zijn. Leer verschillende softwareoplossingen te verbinden en werk efficiënter samen met jouw team. 

Volg een cursus E-plan.

14. Werkvoorbereider Installatietechniek

Wil jij meer te weten komen over werkvoorbereiding rondom uitgebreide installatieprojecten? In de cursus Werkvoorbereider Installatietechniek krijg je nog meer kennis op dit gebied.

Volg een cursus Werkvoorbereider Installatietechniek.

Hoe vraag je een STAP-budget aan?

Iedere werkende of werkzoekende kan één keer per jaar het STAP-budget aanvragen via een portal van UWV. Elke twee maanden start een nieuwe aanvraagperiode. 

Wil je ook begeleid worden door coaches vanuit PD personeel die je helpen te anticiperen op de toekomst, die je aan de juiste cursussen en trainingen helpen en waarmee je kunt sparren over jouw rol in het bedrijf? Bekijk dan eens onze vacatures.

Technische vacatures