Waardering op werk

14 april 2023

Geen waardering op werk? Je bent niet de enige!

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat waardering op het werk een cruciale rol speelt in het welzijn en de productiviteit van werknemers. Wanneer werknemers zich gewaardeerd voelen, zijn ze meer geneigd om productiever te zijn, wat op zijn beurt kan bijdragen aan hun werkgeluk en welzijn.

Lees ook: PD personeel: Het geheim achter werkgeluk? – PD personeel

 

Waardering op werk, belangrijker dan salaris?

Het is van groot belang om ervoor te zorgen dat werknemers zich gewaardeerd voelen op het werk door regelmatig erkend te worden. Dit is onder andere enorm belangrijk om werknemers te behouden. Een recent rapport van Achievers Workforce Institute 2023 benadrukte dit belang. Het rapport toonde aan dat maar liefst 79% van de werknemers de voorkeur geeft aan een baan waar ze zich gewaardeerd voelen, zelfs als dit betekent dat ze minder verdienen. Het is essentieel om werknemers te laten zien dat hun werk waardering krijgt, omdat het een groot verschil kan maken in het behoud van talent en de algehele werksfeer. Een simpel “goed gedaan” kan al een positieve impact hebben op de werknemers.

Te weinig erkenning voor het doen van ”goed werk”

Wanneer heb je voor het laatst van je baas gehoord dat je goed werk hebt geleverd en het echt gemeend was? Helaas is het antwoord voor de meeste werknemers ‘niet recent’. Volgens een onderzoek van Gallup onder 15.000 werknemers, heeft slechts 30% van hen aangegeven dat ze in de afgelopen week erkenning of lof hebben ontvangen voor het leveren van goed werk. Dit kan wellicht ook verklaren waarom er in 2022 ontzettend veel baan wisselingen plaats vonden. Zo wisselden 20% van de werknemers in Nederland van baan. Dit kwam neer op 1,5 miljoen baanwisselingen… Dus heeft dit iets te maken met de mate van waardering die werknemers krijgen?

Lees ook: 1 op de 5 werknemers wisselden van baan – PD personeel 

Niet gewaardeerd voelen is de grootste reden dat werknemers hun baan opzeggen

Uit een recent onderzoek van managementadviesbureau McKinsey blijkt dat waardering op het werk belangrijker is dan werkgevers aannemen. Terwijl werkgevers dachten dat salaris, een goede werk-privébalans en welzijn de voornaamste redenen waren waarom werknemers hun baan verlieten, gaven werknemers aan dat zich gewaardeerd voelen op het werk eigenlijk belangrijker was. Het onderzoek toonde aan dat 52% van de mensen die hun baan opzegden, dit deden omdat ze zich niet gewaardeerd voelden door hun bedrijf of manager. 

Waardering zorgt voor een dopamine boost

Het ontvangen van waardering, zoals complimenten, zet een chemische reactie in gang in de hersenen. De hypothalamus wordt geactiveerd en begint dopamine te produceren, dezelfde stof die vrijkomt bij activiteiten zoals sporten en lachen. Dit zorgt voor gevoelens van tevredenheid en motivatie. Uit onderzoek blijkt dat werknemers die tevreden zijn en waardering krijgen voor hun werk, veel productiever zijn. Een zes maanden durend onderzoek van het callcenterpersoneel van British Telecom door het Centre for Economic Performance toonde aan dat er een direct verband bestaat tussen productiviteit en werkgeluk. 

Bron: World Economic Forum

 

Waardering verhoogt dus werkgeluk: Hoe doen wij dat bij PD personeel

Wat voor ons het allerbelangrijkste is, is niet alleen wat jij kunt, maar ook wie jij bent. We willen jou graag leren kennen. Daarom gaan we met jou in gesprek om te ontdekken wat nou écht bij je past en waar jij gelukkig van wordt. Wij zorgen ervoor dat jij gewaardeerd word! Ben jij toe aan een nieuwe baan in de technische sector? Of wil jij meer weten over wie wij zijn en wat wij voor jou kunnen betekenen én hoe wij werkgeluk voor jou kunnen creëren? Neem dan contact met ons op!

Waardering op werk