Baan wisselen

27 januari 2023

1 op de 5 werknemers wisselden van baan

In 2022 hebben 20% van de werknemers in Nederland hun baan gewisseld. Dit komt neer op bijna 1,5 miljoen baanwisselingen in een jaar tijd. Maar waarom zijn er zoveel werknemers van baan gewisseld? Wat bedoelt men met ”The Great Resignation?” En hoe ziet de toekomst eruit?

Lees ook: Tijd voor een carrièreswitch? Deze tien sollicitatietips helpen je bij de overstap

Waarom 1 op de 5 werknemers van baan wisselden

Na de coronapandemie zijn veel mensen van baan gewisseld. In het derde kwartaal van 2022 wisselden 5,3% van de werknemers van baan. Ten opzichte van 10 jaar geleden is het aantal baanwisselaars zelfs verdubbeld. De verklaring voor deze hoeveelheid baanwisselingen komt vooral door de toegenomen krapte op de arbeidsmarkt. ‘In een krappe arbeidsmarkt wisselen werknemers sneller van baan’ aldus het UWV. Daardoor zijn er veel minder risico’s voor een overstap. Werknemers herzien hun eigen baan en hierbij speelt een hoger loon, meer ontwikkelingsmogelijkheden, gunstigere arbeidsvoorwaarden, toegenomen onderhandelingspositie en de inflatie een grote rol in de keuze voor een andere baan.

Het UWV spreekt dan ook van een kleine Great Resignation die in Nederland heeft plaatsgevonden.

Wat bedoelt men met The Great Resignation?

The Great Resignation, oftewel de grote ontslaggolf, is een economische trend die nog altijd gaande is. Sinds het begin van 2021 kozen werknemers er massaal voor om hun huidige baan op te geven. Dit speelde zich met name in de Verenigde Staten af. De redenen van de, doorgaans jonge, ontslagnemers varieerden maar kwamen veelal neer stagnerende salaraissen terwijl de levenskosten omhoog gingen. Tevens werd veel aangegeven dat werkgevers niet flexibel met thuiswerken omgingen en dat er vaak sprake was van een vijandige werksfeer.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Het aantal geplaatste vacatures neemt af, zo bleek uit cijfers van december 2022 waarin 245.359 vacatures werden geplaatst, ten opzichte van 252.183 een jaar eerder. Dit betekent een daling van 6.824 geplaatste vacatures. Bouwvakkers, ambachtslieden, medewerkers in de verkoop en in transport/logistiek zijn de beroepsgroepen waar het meest naar gezocht wordt, met samen 438.306 openstaande vacatures in december. Ondanks dit hoge aantal is het aantal geplaatste vacatures toch afgenomen. De verwachting is dat in 2023 het aantal geplaatste vacatures ook terug zullen lopen. Zullen in 2023 ook op de 1 op de 5 werknemers van baan wisselen? Wil jij weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Bekijk onze openstaande vacatures of neem contact met ons op!

Ben jij ook klaar voor een nieuwe uitdaging?

Denk jij aan een nieuwe baan binnen de technische sector? Ga dan eens met ons in gesprek, bij PD personeel werken we immers vanuit jou als werknemer in plaats vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Zo kun je rekenen op een betere fit bij je nieuwe baan, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden, iemand die je tijdens jouw carrière blijft ondersteunen met hulp en coaching én heb je toegang tot cursussen of trainingen.

Technische vacatures