Tips voor eerste baan

25 mei 2023

Eerste baan na je technische studie: 7 tips voor jou!

  • De 7 bruikbare tips die jou helpen met jou eerste baan na je technische studie;
  • 255 duizend studenten halen per jaar een diploma. Ruim de helft een mbo-diploma, meer dan een kwart een hbo-bachelor en ongeveer 18 procent een wo-master;
  • Jouw ideale werkplek vinden in de technische sector?!

Gefeliciteerd, (bijna) afgestudeerde techneut! De wereld ligt aan je voeten terwijl je je klaarmaakt om de sprong te wagen naar je eerste baan na je technische studie. Het vinden van je weg in de professionele wereld kan echter een uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, wij staan klaar om je te begeleiden met waardevolle tips en inzichten die je kunnen helpen bij een vliegende start. Lees verder en ontdek de 7 essentiële tips om jezelf te oriënteren in je zoektocht naar succes in je eerste technische functie.

Lees ook: Zo haal je net als Sander alles uit jouw baan als junior projectvoorbereider in de bouw – PD personeel

 

Klaar voor jou eerste baan na je technische studie?

Wist je dat…?

Er ongeveer 255 duizend studenten per jaar een diploma halen? Het gaat hierbij om een diploma op mbo-2-niveau of hoger, een hbo-bachelor of wo-master. Van deze 255 duizend studenten haalt ruim de helft een diploma in het middelbaar beroepsonderwijs. Iets meer dan een kwart hiervan haalt een bachelor op hoger beroepsonderwijs en 18 procent een master in het wetenschappelijk onderwijs.

Een groot deel hiervan gaat dan ook direct aan de slag bij hun eerste baan. De kans op een baan is immers ook erg hoog. Als techneut kan je dan ook vrijwel direct aan de slag gaan bij een werkgever naar keuze. Maar wij weten dat deze keuze lastig kan zijn. Daarom hebben wij 7 tips voor jou opgesteld:

 

1. Doe onderzoek en bereid je voor

Voordat je direct aan de slag gaat, doe onderzoek en wees voorbereid. Analyseer dan ook meerdere bedrijven en vacatures. Neem bijvoorbeeld een kijkje op de websites van bedrijven die jij kent bij jou in de buurt. Verken ook vacatures op platforms zoals LinkedIn, Indeed en PD personeel én vergelijk deze met elkaar, zodat je goed weet wat bedrijven zoeken!

 

2. Gebruik je netwerk

Het is altijd een goede stap om gebruik te maken van je eigen omgeving, zowel online als offline. Familie, vrienden en kennissen kunnen je vrijwel altijd wel helpen. Misschien kennen ze iemand die al veel werkervaring heeft in het vakgebied dat jou ligt. Of ze kunnen gebruik maken van hun netwerk. LinkedIn het perfecte platform daarvoor om je netwerk te vergroten. Vraag ook advies aan docenten van je studie. Zij hebben ook altijd een groot netwerk en zijn er om jou te helpen! Tenslotte zijn er mentors die jou kunnen helpen. Zoek jij zo’n mentor? Wij van PD personeel staan klaar je te helpen!

 

3. Zorg dat je CV -en LinkedIn profiel up-to-date zijn

Spreekt misschien voor zich dat je CV up-to-date is, maar neem deze nog even door en voeg zoveel mogelijk informatie toe die je bijvoorbeeld tijdens je studie opgedaan hebt. Check ook of je LinkedIn profiel volledig en correct ingevuld is. Dit komt professioneel over en verhoogt het gemak voor bedrijven.

 

4. Bereid je voor op sollicitatiegesprekken

Doe je huiswerk voordat je op een sollicitatiegesprek gaat. Duik in het bedrijf; wat doen ze precies? Voor wie? Hebben ze meerdere locaties? Wie worden je collega’s? Hoe positioneert het bedrijf zich? Hoe lang bestaan ze? Etc. Werken via een detacheringsbureau betekent dat je in het hele sollicitatieproces geholpen en ondersteund word. Zo heeft een technisch detacheringsbureau heel veel ervaring in de technische branche én nemen ze de last van het sollicitatieproces uit handen. Het enige wat jij hoeft te doen is gesprekken te voeren en kiezen voor jouw ideale werkplek.

Lees ook: Welke vragen stellen recruiters? En hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek? – PD personeel

 

5. Toon leergierigheid en interesse

Laat zien dat je enthousiast bent om aan het werk te gaan en dat je bereid bent om te leren en door te groeien. Dit geeft ook het beeld aan bedrijven dat je geïnteresseerd bent. Je creëert een gunfactor en hecht bedrijven aan je.

 

6. Werk aan je (soft) skills

Werk aan je soft skills? Dit klinkt ingewikkeld, maar is het niet. We bedoelen eigenlijk hiermee dat je bepaalde skills kan verbeteren. Zo is technische kennis bijvoorbeeld een soft skill, maar ook samenwerken, nieuwsgierigheid, analytisch denken etc. Zo hechten bedrijven veel waarde aan samenwerken, om deze skill te verbeteren kan je bijvoorbeeld erop letten dat je in groepsverband goed luistert, flexibel bent en hulp aanbiedt.

Lees ook: De top 10 vaardigheden op werk in 2023 – PD personeel

 

7. Sta open voor traineeships

Weet je wel ongeveer welke kant je op wil, maar nog niet precies wat je wil gaan doen? Dan is een traineeship volgen de ideale manier om in korte tijd veel ervaring op te doen. En te ontdekken wat je leuk vind en wat bij je past. Bekijk de traineeships en startersfuncties die wij hebben open staan.

Onze traineeships: Startersfuncties – PD personeel

 

Afgestudeerd? Wij helpen je aan jouw eerste baan in de technische sector!

Met deze 7 tips in de pocket ben je goed uitgerust om de wereld van techniek te veroveren en een succesvolle start te maken in je eerste baan na je technische studie. Ben jij klaar voor jouw eerste baan na jouw technische studie? Wij helpen je graag jouw ideale werkplek te vinden en creëren daarbij werkgeluk voor jou! Bekijk onze vacatures of neem gerust contact met ons op via E-mail of telefoon voor meer informatie.

Werken via PD