welke vragen stelt een recruiter

22 maart 2023

Welke vragen stellen recruiters? En hoe bereid je je voor op je sollicitatiegesprek?

Welke vragen stellen recruiters? Recruiters willen jou zo goed en snel mogelijk te leren kennen. Op die manier proberen ze de ideale kandidaat voor hun opdrachtgever te vinden. Bij PD personeel ligt onze focus net anders: wij willen weten wie je bent zodat we jou kunnen koppelen aan de best mogelijke werkgever voor jou. Maar, hoe doen onze recruiters dat? Hoe proberen ze je te doorgronden, en belangrijker: hoe bereid je jezelf voor op een sollicitatiegesprek?

 

Het sollicitatieproces kan uitdagend en stressvol zijn, vooral als je te maken krijgt met trucjes en strikvragen van recruiters. Daarom lichten we een tipje van de sluier op zodat jij beter voorbereid je volgende gesprek met een recruiter in kunt gaan. We geven je tips over hoe je deze vragen het beste kunt beantwoorden en we beschrijven hoe je succesvol indruk maakt op de recruiter.

Lees ook: Een goede werk-privé balans met een baan in de technische sector: hoe krijg je dat voor elkaar? – PD personeel 

 

Een belangrijke vraag voor iedere recruiter: Waar word jij gelukkig van?

Tegenwoordig is voor veel mensen een goede werk-privé balans enorm belangrijk. Als een recruiter tijdens een sollicitatiegesprek vraagt waar jij gelukkig van wordt, is het belangrijk om simpelweg een zo eerlijk mogelijk antwoord te geven. Dit is namelijk een manier voor de recruiter om meer inzicht te krijgen in wie jij bent als persoon en jij zelf hebt er niks aan als je vervolgens aan de slag gaat bij een werkgever waar je helemaal niet gelukkig van wordt! 

 

Wat heb je gelezen op onze website of functieomschrijving waardoor je bij ons wil werken?

Het is belangrijk om aan te geven wat jou heeft getriggerd om te kiezen voor deze functie en waarom je deze baan graag wilt. Wat spreekt jou het meest aan in deze functie? Dit is een manier om te achterhalen hoe goed je je hebt ingelezen op de functie. Je huiswerk vooraf maken helpt je dus echt vooruit!

 

Waarom zou ik jou moeten kiezen boven een andere kandidaat?

Het is belangrijk om te weten waar jij goed in bent en waarin jij jezelf kan onderscheiden. Ben je bijvoorbeeld goed in leidinggeven, of in plannen? Hiermee kan de recruiter een duidelijk beeld vormen waar jij goed in bent en dit meegeven aan de werkgever.

 

Wat is jouw grootste aandachtspunt?

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten waar jouw aandachtspunten liggen. Wat is jouw valkuil? Hieruit kan de recruiter concluderen dat je zelfbewust bent. Als je aandachtspunten weet te identificeren, kan je hier ook rekening mee houden. 

 

Wat voor soort werkomgeving zoek je?

Voordat je een sollicitatiegesprek hebt denk je vast over de werkcultuur waarin je jezelf zou willen terugvinden. Werk je prettig in een informele of zakelijke sfeer? Floreer jij in een open of op een gesloten werkplek? Dit kan helpen om een beter beeld te krijgen van het bedrijf en de cultuur en om te bepalen of het een goede match is. 

 

Waar liggen je ambities?

Met deze vraag wilt de recruiter meestal weten hoe jij kijkt naar het grotere geheel. Wil jij bijvoorbeeld graag later doorgroeien naar een hogere functie in de organisatie. Of is deze functie jouw einddoel? Vertel eerlijk hoe jij het voor je ziet. Er is immers geen goed of fout. 

 

Wat vond je van de werkzaamheden bij je vorige baan?

Vraag jezelf eens af welke werkzaamheden bij je vorige (of nog huidige) baan leuk en minder leuk vond? Je gaat namelijk op sollicitatiegesprek voor een nieuwe baan. Dus wil de recruiter weten waarom jij een nieuwe baan zoekt. Is er iets wat ertoe heeft geleid dat jij de stap gemaakt heb. Hier kan de recruiter dan rekening mee houden. 

 

Heb jij nog vragen?

Meestal eindigt een sollicitatiegesprek met de vraag of jij nog vragen hebt. Stel dan ook een paar vragen. Dit toont aan dat jij interesse hebt en aandachtig geluisterd heb. Je kan vooraf vragen bedenken die je wil gaan stellen. Ook kan je naar aanleiding van het gesprek vragen stellen, deze kun je niet altijd voorbereiden.

 

Dit adviseren we om te doen bij een sollicitatiegesprek!

Dit is slechts een greep uit de sollicitatievragen die je kunt verwachten tijdens een gesprek. Wij stellen geen (strik) vragen om je op de proef te stellen. We vinden het belangrijk om te ontdekken wie jij bent en wat je kunt en wilt. Elk gesprek is anders en het is belangrijk om jezelf te blijven en eerlijk te antwoorden op de gestelde vragen.

We adviseren je om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Dit klinkt misschien cliché, maar het is zeker een waardevol advies. Lees je goed in – niet alleen op de homepagina van de website, maar ook over wat het bedrijf doet en waar het voor staat. Hierdoor ben je van tevoren beter voorbereid op het gesprek en kan dit eventuele onduidelijkheid voorkomen. Bedenk ook van tevoren welke vragen je wilt stellen. Dit wordt namelijk zeer gewaardeerd, omdat je hiermee interesse en pro-activiteit toont en een vollediger beeld van de functie krijgt.

 

Wat PD personeel voor jou kan betekenen en hoe wij jou helpen bij het sollicitatieproces

Wil je meer weten? Wij van PD personeel vinden persoonlijke aandacht en ontwikkeling erg belangrijk. Ben je op zoek naar een baan in de technische sector waar je je echt thuis voelt? Ga dan eens met ons in gesprek, bij PD personeel werken we immers vanuit jou als werknemer in plaats vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Zo kun je rekenen op een betere fit bij je nieuwe baan, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden, iemand die je tijdens jouw carrière blijft ondersteunen met hulp en coaching én heb je toegang tot cursussen of trainingen.

Werken via PD