Patrick Hesselink blog

20 december 2023

Een aanzienlijke verandering na 30 jaar technisch tekenen: Het verhaal van Patrick [interview]

In de schijnwerpers staat vandaag Patrick Hesselink, een doorgewinterde technisch tekenaar met meer dan 30 jaar ervaring. Maar dit is niet zomaar het verhaal van een vakman in elektrotechniek

Het is een verhaal van iemand die het een en ander heeft meegemaakt. Patrick is 55 jaar en 2 jaar geleden werd hij gediagnostiseerd met autisme. Dit zorgde voor enkele uitdagingen. Maar dankzij 1,5 jaar waardevolle en persoonlijke begeleiding is er echter fantastisch nieuws: Patrick wordt vast in dienst genomen bij het geweldige bedrijf waar hij nu met plezier werkt. We nemen je mee in het mooie verhaal van Patrick.

Lees ook het verhaal van Jerry: Dit is hoe Jerry moeiteloos 6 cursussen volgde in de elektrotechniek via PD personeel – PD personeel

De man achter de tekeningen: Het verhaal van Patrick

‘’Ik ben Patrick Hesselink, 55 jaar en al ruim 30 jaar technisch tekenaar. Ik werk nu bijna 1,5 jaar als tekenaar elektrotechniek bij TechTron Groep.’’ Begint Patrick bij de eerste vraag om zichzelf voor te stellen. Hij vervolgt: ‘’ Als technisch tekenaar houd ik me vooral bezig met utiliteit, industrie en kantoren. Het werk bevalt goed; er zijn natuurlijk mindere momenten, maar vooral meer leuke ervaringen. Zo heb ik gewerkt aan een interessant project voor een sociale werkplaats. Ik vind het prachtig om dingen in tekening zetten. Het mooie aan Elektrotechnisch werk is dat je aan de voorkant niet ziet hoeveel er aan de achterkant gebeurt.’’

Patrick is bijna 1,5 jaar in dienst bij het bedrijf TechTron Groep via PD personeel. Wij zijn blij met Patrick, en TechTron ook, want vanaf 1 januari 2024 wordt hij overgenomen. Het verhaal van Patrick is niet alledaags, want hij heeft niet altijd een gemakkelijke tijd gehad. Hij vertelt hierover: ‘’Ik ben nu 55 jaar, en 2 jaar geleden ben ik gediagnostiseerd met autisme. Dit heeft veel invloed op mij gehad. Door mijn diagnose heb ik ook nooit een ambitie gehad om bijvoorbeeld projectleider te worden. Ik ben gewoon blij met het werk dat ik doe’’ Patrick is tevreden dat Kjeld zijn persoonlijke accountmanager was bij PD personeel. ‘’Sinds het begin heb ik het heel erg naar mijn zin bij PD. Met Kjeld kan ik het goed vinden. Ik zie hem dan ook niet als mijn leidinggevende, maar meer als een fijne collega. Kjeld heeft ervoor gezorgd dat ik nu bij TechTron zit, waar ik het werk heel leuk vind en hele leuke mensen om me heen heb.’’

De rol van Patrick bij TechTron Groep

TechTron Groep, gelegen in Veenendaal, is een bedrijf dat Elektrotechnische oplossingen aanbiedt. Van elektrotechniek, technisch beheer en industriële automatisering tot aandrijftechniek en duurzame energie. TechTron is vooral actief in de industrie-, onderwijs-, zorg- en utiliteitsector, waar ze een duurzame en innovatieve partner zijn voor hun klanten. Binnen deze markten houden zij zich bezig met advies, uitvoering, service, beheer en onderhoud. De rol van Patrick bij TechTron is het maken van elektrotechnische tekeningen.

Een bijzonder traject met fantastische hulp

‘’Hoe ben je bij PD personeel gekomen?’’ vraag ik. Hierop antwoordt Patrick: ‘’Nou, dat was een bijzonder traject. Bij mij vorige werkgever werd ik gediagnostiseerd met autisme, waardoor het werk moeizamer verliep. Daar had ik een grote kantoortuin met veel prikkels om me heen. Toen heb ik besloten om mijn CV te uploaden naar Indeed, en nog geen uur later had ik Kjeld aan de lijn. Dit ging dus erg snel en het was ook een fijne kennismaking. Kjeld introduceerde mij bij TechTron. Ik heb 3 gesprekken op de locatie gehad. Er werd voor mij een werkervaringsplek (WEP) opgesteld, dit was fijn, want zo kon ik eerst ervaring opdoen of de werkplek iets voor mij zou zijn.’’ Ook was het contact hierbij laagdrempelig. Zo gaat hij verder: ‘’Ik ben altijd fantastisch geholpen. Ik stuurde altijd een appje of mailtje naar Kjeld en hier werd snel op gereageerd. Dat was dan ook het verschil met andere detacheerders, want die reageerden vaak niet of wilden niet helpen’’

Als kers op de taart voegt Patrick hier nog aan toe: ‘’Wat ik het fijnst vind, is dat je bij PD personeel als mens gezien wordt. Je bent geen nummer en je wordt niet als verdienmodel gezien. Ik had minstens 1x per maand contact met Kjeld, en in het begin was dit zelfs 1x per week.’’

Het vlotte sollicitatieproces bij PD personeel

Patrick was aangenaam verrast door het tempo van het sollicitatieproces, zo antwoordt hij op de 3e vraag: ‘’Het sollicitatieproces verliep vrij vlot, echt snel. In juni had ik eerste gesprekken en deze verliepen soepel. De opvolgende gesprekken gingen ook voorspoedig en zonder gedoe. Wat ik ook fijn vond, is dat ik op de hoogte gehouden werd van de ontwikkelingen. Hierbij had ik dus 1x per week Kjeld aan de lijn; dat was ook erg prettig.’’ Omdat Patrick autisme heeft is het extra prettig als het proces een duidelijke structuur heeft. Hij vertelt hierover: ‘’Wat in mijn geval erg belangrijk is, is dat het proces voorspelbaar is. Dus dat ik een soort structuur heb van hoe het verloopt; dat is belangrijk voor iemand met autisme. En dat was hier dan ook zeker het geval, dat vond ik top.’’

‘’De persoonlijke gesprekken van PD personeel zijn een sterk punt’’

Op de vraag wat het contact met PD personeel zo bijzonder maakt, vertelt Patrick opgewekt: ‘’Ik vind het 1 op 1 contact zo bijzonder; Oftewel het menselijke contact. Toen ik bijvoorbeeld bij mijn vorige werkgever wegging, gaf PD mij advies en begeleide mij hierin. Ik vind het belangrijk om voor een werkgever te werken die meedenkt met mij als persoon, en dat deden ze. Ze kunnen zich goed in iemand verplaatsen. Ook zijn de persoonlijke gesprekken van Kjeld een sterk punt.’’ Het is van essentieel belang een goede band te hebben, omdat het belangrijk is dat er een klik is, zelfs wanneer je gaat samenwerken met iemand. ‘’We hebben een goede band, en hij is erg persoonlijk gericht op mij. Toen bijvoorbeeld het WEP-traject goed was verlopen en ik in dienst trad bij PD, kwam Kjeld langs met gebak. Dat zijn gebaren die het contact zo bijzonder maken.’’

Van collega tot vriend: Het belang van persoonlijk contact

Tenslotte stel ik Patrick de vraag wat hij zou zeggen tegen toekomstige collega’s. Hij denkt even na en antwoordt dan: ‘’De manier van omgaan met mensen is heel erg persoonlijk. Je bent geen nummer, maar een collega. Je wordt gezien en gehoord, dus ik zal aanraden om met PD personeel in gesprek te gaan en zelfs ook te blijven.’’ Tenslotte eindigt hij met hele mooie woorden: ‘’Ik ga PD wel echt missen. Ik ga het contact met Kjeld missen.’’ Waarop Kjeld reageert: ‘’Nee hoor Patrick, we blijven gewoon contact houden hoor. Dat komt zeker goed. Je blijft van mij horen!’’

PD personeel technische vacatures