carriereswitch pd personeel

17 februari 2023

Zo weet je dat het tijd is voor een carrièreswitch

Een carrièreswitch, wanneer maak je die eigenlijk? Hoe weet je dat het moment juist is voor een carrièreswitch? En hoe weet je zeker dat je de juiste keuze maakt? Als deze 7 punten je bekend voorkomen, dan wordt een carrièreswitch mogelijk het overwegen waard.

Het kan soms moeilijk zijn om te beslissen wanneer het tijd is om een carrièreswitch te maken. Misschien ben je al een tijdje ongelukkig in je huidige baan of voel je dat je niet voldoende uitdaging meer hebt. Het kan ook zijn dat je jezelf hebt afgevraagd of je huidige carrière wel bij je past, of dat je het gevoel hebt dat je meer zou kunnen bereiken in een andere industrie of functie. Wat de reden ook is, het nemen van de beslissing om van carrière te veranderen kan een grote stap zijn. Hieronder bespreken we enkele redenen waarom het tijd kan zijn voor een carrièreswitch.

Lees ook: Tijd voor een carrièreswitch? Deze 10 sollicitatietips helpen je bij de overstap

 

1. Je ervaart een gebrek aan voldoening en motivatie

Als je je niet meer voldaan voelt in je huidige baan en je motivatie ver te zoeken is, dan kan dit een teken zijn dat het tijd is om iets anders te gaan doen. Werk dat je niet uitdaagt of waar je geen passie voor hebt, kan uiteindelijk leiden tot een gebrek aan betrokkenheid en interesse in je werk.

 

2. Verandering in interesses

Interesses en prioriteiten kunnen veranderen naarmate we ouder worden. Misschien ben je in een nieuwe fase van je leven beland en wil je iets nieuws gaan proberen. Misschien heb je altijd al interesse gehad in een andere branche of carrière, maar ben je er nooit aan begonnen. Als je jezelf ziet als iemand die meer voldoening zou kunnen vinden in een andere carrière, dan is het de moeite waard om te overwegen om de sprong te wagen.

 

3. Kansen op groei en ontwikkeling blijven uit

Als je het gevoel hebt dat je bent vastgelopen in je huidige baan en je geen kansen ziet voor persoonlijke of professionele groei, dan kan een carrièreswitch de juiste keuze zijn. Misschien heb je het gevoel dat je niet genoeg wordt uitgedaagd, of dat er geen mogelijkheden zijn om je vaardigheden en kennis verder uit te breiden. Het kan zijn dat een nieuwe carrière je meer kansen biedt voor ontwikkeling en groei, waardoor je jezelf kunt blijven uitdagen en verbeteren.

 

4. Financiële overwegingen

Financiële zekerheid en groei kunnen belangrijke factoren zijn bij het overwegen van een carrièreswitch. Als je huidige baan je niet het inkomen biedt dat je nodig hebt om jezelf en je gezin te ondersteunen, kan het tijd zijn om te zoeken naar een carrière die je meer financiële stabiliteit biedt. Ook kan het zijn dat je in een andere branche of functie beter verdient en dat dit een reden is om over te stappen.

 

5. Balans tussen werk en privéleven

Een carrièreswitch kan ook een goed idee zijn als je het gevoel hebt dat je huidige baan niet in balans is met je persoonlijke leven. Als je bijvoorbeeld te veel uren moet werken of je niet in staat bent om tijd door te brengen met je familie en vrienden, kan een nieuwe carrière met een betere balans tussen werk en privé. Uit recent onderzoek van Randstad blijkt dat 61% van de werkenden een baan niet willen als het een negatieve invloed heeft op de balans tussen werk en privé. 

 

6. Gezondheid en welzijn

Je gezondheid en welzijn moeten altijd een prioriteit zijn, en als je huidige carrière een negatieve invloed heeft op je mentale of fysieke gezondheid, is het tijd om verandering aan te brengen. Als je bijvoorbeeld veel stress ervaart of geen tijd hebt om voor jezelf te zorgen, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen op de lange termijn. Overweeg daarom een carrièreswitch die beter past bij je gezondheid en welzijn. Wist je dat ruim vier op de tien werkgevers (42%) die moeite hebben met het vervullen van vacatures kiezen ervoor het werk structureel te verdelen over zittende werknemers. Dit zou kunnen leiden tot een hogere werkdruk bij werknemers.

 

7. Ontevredenheid met de bedrijfscultuur

Bedrijfscultuur is een belangrijke factor die je werkervaring kan maken of breken. Als je niet gelukkig bent met de bedrijfscultuur van je huidige werkgever, kan dit leiden tot ontevredenheid en een gebrek aan motivatie. Overweeg een carrièreswitch naar een bedrijf met een cultuur die beter bij je past en waar je jezelf meer op je gemak voelt.

Een carrièreswitch kan een grote stap zijn, maar het kan ook de beste beslissing zijn die je ooit hebt genomen. Het kan je nieuwe kansen en uitdagingen bieden, je meer voldoening geven, en je helpen groeien en ontwikkelen op persoonlijk en professioneel gebied. Het is belangrijk om te onthouden dat het nooit te laat is om van carrière te veranderen. Met de juiste motivatie, planning en begeleiding kan je een nieuwe carrière vinden die beter bij je past en die je gelukkiger maakt. Neem de tijd om na te denken over je doelen en ambities, en maak de keuze die het beste is voor jouw toekomst.

 

Ben jij ook klaar voor een nieuwe uitdaging?

Denk jij aan een carrièreswitch naar de technische sector? Ga dan eens met ons in gesprek, bij PD personeel werken we immers vanuit jou als werknemer in plaats vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Zo kun je rekenen op een betere fit bij je nieuwe baan, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden, iemand die je tijdens jouw carrière blijft ondersteunen met hulp en coaching én heb je toegang tot cursussen of trainingen.

Carrièreswitch