werkcultuur passen werknemer

23 juni 2023

Passen binnen de werkcultuur: zo kijken jouw branchegenoten in de technische sector ernaar

Iedereen wil ergens bij horen, dat is altijd al zo geweest. Maar behalve bij de sportclub, vriendengroep en woonplaats, wil men ook werken bij een bedrijf met een werkcultuur waarin ze zich thuis voelen. Pas jij binnen de werkcultuur van jouw organisatie? Hoe belangrijk wordt het? En hoe ervaren jouw branchegenoten de fit met hun werkcultuur?

Werknemers zijn steeds vaker op zoek naar een werkomgeving die niet alleen uitdagend is, maar die ook bijdraagt aan werkgeluk en hun welzijn. Dat snappen we bij PD personeel volkomen, en de eis naar een werkgever die hier aan bijdraagt zien we steeds vaker voorbij komen. Daarom hebben we onderzoek gedaan naar hoe men in de technische sector naar de werkcultuur, en het werkgeluk wat daaruit voortvloeit, bij hun werkgever kijkt. 

Lees ook: Bouw en infra cao 2023: nieuwe loonsverhoging!

Als werknemers hebben we allemaal wel eens nagedacht over wat we echt willen in een baan. Het gaat niet alleen om het salaris of de functieomschrijving; het draait ook om de werkcultuur en hoe goed we passen bij de organisatie waar we werken. Tegenwoordig lijkt het belang van een goede werkcultuur en de fit daarmee nog groter te zijn dan ooit tevoren. 

 

Het belang van een sterke werkcultuur

Een positieve werkcultuur heeft de kracht om teams te motiveren, hun betrokkenheid te vergroten en hun prestaties te verbeteren. Hier zijn enkele redenen waarom de werkcultuur tegenwoordig zo belangrijk is:

 

Identificatie en verbondenheid

Wanneer we ons thuis voelen in de werkomgeving en een sterke verbondenheid hebben met onze collega’s, voelen we ons meer betrokken bij ons werk. Een positieve werkcultuur stimuleert onze motivatie en toewijding, waardoor we bereid zijn om dat extra stapje te zetten en bij te dragen aan het succes van de organisatie. We voelen ons gewaardeerd en erkend, wat ons motiveert om te blijven groeien en presteren.

Uit onderzoek van PD personeel blijkt dat 61% van de 18 tot 24 jarigen stopt met werken als ze het gevoel hebben er op het werk niet bij te horen.

 

Ruimte voor persoonlijke behoeften

Tegenwoordig hechten werknemers meer waarde aan een gezonde balans tussen werk en privéleven. Een werkcultuur die deze balans ondersteunt, biedt flexibiliteit, begrip en ruimte voor persoonlijke behoeften. Het stelt ons in staat om ons werk te combineren met andere belangrijke aspecten van ons leven, zoals familie, gezondheid en persoonlijke interesses. Een goede werk-privébalans draagt bij aan ons algemene welzijn en werkgeluk.

 

Talentaantrekking en -behoud

Een sterke werkcultuur trekt talent aan en zorgt voor behoud van waardevolle werknemers. Potentiële werknemers zijn steeds vaker op zoek naar organisaties met een positieve reputatie en een cultuur die past bij hun waarden. Door een aantrekkelijke werkcultuur te bieden, kan een organisatie concurreren om het beste talent aan te trekken en te behouden.

 

Innovatie en samenwerking

Een positieve werkcultuur stimuleert innovatie en samenwerking. Wanneer werknemers zich comfortabel voelen om ideeën te delen, open te communiceren en samen te werken, ontstaat er een vruchtbare omgeving voor creativiteit en groei. Dit kan leiden tot verbeterde bedrijfsresultaten en concurrentievoordeel.

 

Is het gras altijd groener aan de overkant? 

Uit het onderzoek van PD personeel blijkt dat 77% van jouw branchegenoten vindt dat de cultuur, doel en waarden van een bedrijf moet matchen met  persoonlijke waarden. Daarentegen geeft slechts 57% van de ondervraagden aan dat er daadwerkelijk een goede fit is tussen de werkcultuur en de overtuigingen van de werknemers. Gelukkig geeft 97% van de gedetacheerden via PD personeel aan dat zijn of haar werkgever een 9 als rapportcijfer verdient op het bieden van een plek die bijdraagt aan het werkgeluk.

Wil je weten hoe de werkcultuur in jouw organisatie zich verhoudt tot anderen in jouw branche? Download dan ons benchmark onderzoek en ontdek waar jouw werkvloer wensen zich verhouden. Neem de controle over jouw werkgeluk en vind een werkomgeving die bij jou past.

Verdien jij genoeg?