Vierde industriële revolutie

16 juni 2023

Vierde industriële revolutie van waarde voor de techniek

  • Vierde industriële revolutie: wat is het?;
  • Aantal industriële robots groeien heel hard;
  • Vierde industriële revolutie creëert meer werk in de machinebouw & industrie. Toch?

 

Wat is de vierde industriële revolutie? 

De Vierde Industriële Revolutie markeert een opwindend tijdperk van baanbrekende technologische vooruitgang. Het omvat de samensmelting van digitale, fysieke en biologische technologieën, zoals kunstmatige intelligentie, robotica, het internet der dingen en 3D-printen. Deze revolutionaire verschuiving transformeert de manier waarop we leven, werken en communiceren. De vierde industriële revolutie opent de deuren naar ongekende mogelijkheden en brengt tegelijkertijd nieuwe uitdagingen met zich mee. Van innovatieve productieprocessen tot slimme steden en medische doorbraken, deze revolutie creëert een wereld vol kansen en spannende veranderingen. Laten we ons voorstellen wat er mogelijk is en samenwerken om een betere toekomst te vormen in het tijdperk van de vierde industriële revolutie.

Lees hier: Werk jij in de metaal- en technieksector? Let dan op deze veranderingen en trends in 2023 – PD personeel

 

Industriële robots in een decennium meer dan verdrievoudigd

Met de opkomst van baanbrekende technologieën nemen bedrijven steeds vaker hun toevlucht tot robots, kunstmatige intelligentie (AI) en het internet der dingen (IoT) in hun productieprocessen. Deze innovatieve benaderingen verminderen de behoefte aan werknemers met traditionele vaardigheden. Volgens het The Future of Jobs Report 2023 van het World Economic Forum zullen humanoïde en niet-humanoïde robots naar verwachting de komende vijf jaar netto negatieve effecten hebben op de werkgelegenheid.

Recente gegevens van de International Federation of Robotics (IFR) tonen aan dat de operationele voorraad industriële robots in 2021 een indrukwekkend aantal van ongeveer 3,5 miljoen bedroeg, wat neerkomt op een stijging van 15% ten opzichte van het voorgaande jaar. In de afgelopen tien jaar is de operationele voorraad industriële robots zelfs meer dan verdrievoudigd en deze groei zet door. In 2021 alleen al hadden industriële bedrijven meer dan een half miljoen nieuwe robots ingezet.

 

Aantal robots in 2023 gegroeid tot een recordhoogte

Het overgrote deel van deze operationele robots bevindt zich momenteel in de regio Azië/Australië, maar het aantal groeit ook snel in Europa. Deze cijfers bevestigen de enorme invloed van industriële robots en hun voortdurende groei op wereldwijde schaal. Het is duidelijk dat bedrijven de voordelen van deze technologieën erkennen en ze steeds meer omarmen om hun productiviteit en concurrentiepositie te versterken. In het tweede jaar van de pandemie bereikten robotinstallaties een nieuw recordniveau van 517.385 eenheden, wat neerkomt op een groei van 31% ten opzichte van 2020. Deze stijging overtrof het vorige record van 423.321 eenheden uit 2018 met maar liefst 22%. De metaal- en machine-industrie behield zijn derde plaats met een aandeel van 12%.

Het jaar 2021 markeerde ook een andere mijlpaal, waarbij de operationele voorraad industriële robots werd berekend op 3.477.127 eenheden, wat een toename van 15% betekende ten opzichte van het voorgaande jaar. Sinds 2016 is de operationele voorraad industriële robots jaarlijks gemiddeld met 14% gestegen.

In 2023 groeide het aantal operationele voorraad robots in de wereld zelfs tot een recordhoogte van ongeveer 3.5 miljoen.

 

Vierde industriële revolutie creëert aanzienlijk meer werk in de machinebouw en industrie

Naarmate robots steeds meer werknemers vervangen en de opkomst van Industrie 4.0 een feit is, ontstaat er een groeiende vraag naar hooggekwalificeerde banen die gebruikmaken van geavanceerde technologieën. Dit brengt beleidsmakers voor de uitdaging om nieuwe werkgelegenheidskansen te creëren voor grote groepen mensen. Gelukkig biedt de vierde industriële revolutie ook nieuwe banen voor mensen met nieuwe vaardigheden, zoals digitale expertise, cyberbeveiliging en gegevensprivacy.

Het Future of Jobs-rapport van 2023 geeft duidelijk weer welke banen de komende vijf jaar zullen groeien. Bovenaan de lijst staan AI- en machine learning-specialisten, waarbij een groei van ruim 37,5% banen wordt verwacht. Daaronder vinden we robotingenieurs met een groeipercentage van ongeveer 30%. Technische specialisten kunnen een groei van 20% verwachten, terwijl elektro-, civiel- en mechanisch ingenieurs kunnen rekenen dat het aantal banen in hun vakgebied met ongeveer 12,5% zullen toenemen. Deze cijfers illustreren de veelbelovende werkgelegenheidskansen die de vierde industriële revolutie met zich meebrengt.

 

Opzoek naar een uitdagende baan in de techniek? Bekijk onze werktuigbouw vacatures! 

Bij PD personeel, dé specialist in de technische sector, streven we naar het creëren van werkgeluk. We zijn er om voor jou die ene baan te vinden die écht bij je past. Wij geven aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling en staan voor je klaar om jou te begeleiden. Ontdek jouw ideale werkomgeving en versterk je carrière in de techniek. Bekijk hier onze werktuigbouwkundige vacatures! Of neem contact met ons op via E-mail of telefoon en laat je adviseren!

WTB vacatures