Wij creëren werkgeluk!

2 juni 2023

Stress op werk? Dit is hoe een werk-privé balans helpt!

  • Stress op werk? Een gezonde werk-privé balans kan jouw werkstress verminderen;
  • Infographic: werk-privé balans in cijfers 2023 (onderzoek);
  • Het werk-privé balans is bij Gen Z en millenials de belangrijkste overweging bij het kiezen van een werkgever.

 

Stress op werk? Ontdek hoe een gezonde werk-privé balans kan helpen!

Je bent onderweg naar je werk. En hebt een onprettig onderbuikgevoel. Het voelt alsof je weer op school zit en een belangrijk examen gaat maken (waar je niet zo goed voor geleerd hebt). Iedereen kent het gevoel van werkstress wel. Het is dan ook heel normaal en het hoort er ook een beetje bij. Alleen té veel stress is niet goed voor je. Bovendien hebben helaas te veel mensen daar last van. Maar gelukkig kan je stress op (of door) werk verminderen! Maar hoe dan? Zorgen voor een betere werk-privé balans! En dat is ook niet ingewikkeld. Met werk-privé balans bedoelen we een evenwichtige verdeling tussen je werk- en privéleven. De afwisseling van de inspanning op werk en de ontspanning in je vrije tijd. Zodra je werk- en privé leven door elkaar lopen en je hier stress van krijgt dan kan het zijn dat je werk-privé balans (lichtelijk) verstoord is. 

Lees hier: Een goede werk-privé balans met een baan in de technische sector: hoe krijg je dat voor elkaar? – PD personeel

 

Infographic: werk-privé balans in cijfers 2023

Uit een recent onderzoek naar Generatie Z en Milenials, uitgevoerd door Deloitte Global 2023. Zijn interessante bevindingen naar boven gekomen. In bovenstaande infographic staan de belangrijkste bevindingen over werk-privé balans weergegeven. Ten eerste is uit het onderzoek is te concluderen dat Gen Z (tot 25 jaar) en millenials (26 tot 42 jaar) enorm veel waarde hechten aan een gezond balans tussen werk en privé. Daarom ook niet gek dat het werk-privé balans bij de doelgroep de belangrijkste overweging is bij het kiezen van een werkgever. Het belang van een gezonde werk-privé balans is ook belangrijk voor het stressniveau. Zo geeft drie op de vier aan dat een slechte werk-privé balans en een hoge werkdruk bijdragen aan de stress op werk.

 

Tevredenheid werk-privé balans gegroeid door hybride werken

Desondanks is het aantal mensen dat zeer tevreden is met hun werk-privé balans gegroeid sinds 2019, waarin gemiddeld 19,5% van de mensen zeer tevreden waren met hun werk-privé balans in 2019. Is dit percentage in 2023 gegroeid tot gemiddeld 32,5%. Het balans tussen werk en privé is dus groter geworden in vier jaar tijd. Dit kan komen doordat mensen sinds de Corona periode steeds meer hybride zijn gaan werken. Zo blijkt uit onderzoek. Voornamelijk de tijd die mensen meer kunnen doorbrengen met familie en vrienden zijn aspecten die zorgen voor een gezonder werk-privé balans. Aan de andere kant kan het werk-privé balans ook verstoord worden door hybride werken. Doordat mensen ”always-on” zijn. zeven op de 10 mensen zeggen minstens één dag per week buiten normale werktijden op werkmails en/of berichten te reageren.

 

Stress op werk en angstig zijn 

Een verstoord werk-privé balans kan leiden tot veel stress op werk en het continu angstig zijn. 46% van Gen Z geeft aan zich (bijna) altijd gestrest of angstig te voelen. En 39% van de millenials geeft dit aan. Stress op werk kan dus ook komen door een te hoge werkdruk. Als dit lange tijd doorgaat kan dit soms ook leiden tot een burn-out. Geen zorgen dit is niet altijd het geval hoor, maar het gebeurt helaas wel… Tenslotte zien we nog een belangrijke trend. Naast hybride werken is flexibel werken of het verminderen van werkuren erg in trek. 81% van Gen Z geeft aan wel flexibel te willen werken en 76% van de millenials geven dit aan. Naar verwachting zullen deze trends in de toekomst blijven toenemen. En je mag dan ook verwachten dat jouw werkgever rekening gaat houden met de hierboven genoemde punten. vergroot daarom jouw werkgeluk!

 

Wil jij minder stress op werk? En daarbij een gezonde werk-privé balans in de technische sector? 

Heb jij het gevoel dat jij een beter werk-privé balans kan krijgen? Of dat jouw werkdruk verlaagt kan worden? Dat jij meer hybride en flexibel kan werken? zoals flexibele uren? En ervaar jij stress op werk én wil je dit verminderen? Dan kunnen wij je helpen! Wij zijn PD personeel. Hét technisch detacheringsbureau die werkgeluk voor jou creëert! Daarbij helpen we je graag jouw ideale werkplek te vinden en begeleiden jou hierin. Daarom dat wij de rol van mentor op ons nemen en altijd voor je klaar staan. Bekijk onze vacatures of neem gerust contact met ons op via e-mail of telefoon voor meer informatie.

Werk-privé balans