Eerste baan

10 februari 2023

Klaar voor je eerste baan in de technische sector? Zo weet je waar je moet beginnen!

Zoek jij jouw eerste baan in de technische sector? Dan komt er een hoop op je af! Ben jij net afgestudeerd aan een bouwkundige of technische opleiding? Het studentenleventje zit erop. Het is tijd om op jezelf te wonen, of eindelijk samenwonen met je partner. Je hebt een leuke woning op het oog, maar het leven is verre van goedkoop tegenwoordig. Huur, boodschappen, uitjes, festivals en feestjes; moeten allemaal betaald kunnen worden. Dat betekent, aan de bak! Op zoek naar je eerste echte baan in de techniek, en de start van je carrière. 

Een eerste baan in de technische sector, wat kun je met je studie?

We zien onze collega’s soms wel vaker dan onze eigen vrienden en familie. je wilt dus in ieder geval een baan waar je je goed bij voelt en waar je met plezier heen gaat. Je wilt misschien geen jobhopper zijn en zekerheid en stabiliteit zijn mooi meegenomen. Werkgeluk en een goede balans tussen werk en je privéleven is daarnaast belangrijk. 

Lees ook: Tijd voor een carrièreswitch? Deze tien sollicitatietips helpen je bij de overstap

Dit wordt je eerste baan. En laat nou net de techniek en bouw de twee sectoren zijn waarin de meeste vacatures in te vinden zijn. Je pakt je laptop, opent Indeed en scrolt door het aanbod, en dan loop je al snel vast. 

Je studie Bouwkunde was zeer breed, en je kunt alle kanten op. Ga je aan de slag als tekenaar bij een architectenbureau, of als werkvoorbereider bij een aannemer? Of toch projectmedewerker bij een bouwbedrijf, woningbouwvereniging of bouwmanagementbureau? Je kunt terecht bij de Rijkswaterstaat. Of aan de slag voor een gemeente. Je blijft maar scrollen; Calculator, Constructeur, Uitvoerder, BIM modelleur..

Op zoek naar een eerste baan in de technische sector: hoe weet je waar je moet beginnen?

Waar moet je beginnen? Waar liggen je interesses? Je weet wel al ongeveer welke kant je op wil, maar concreet is het allerminst.

Wat zijn nu bijvoorbeeld goede arbeidsvoorwaarden binnen de bouw en techniek? Hoe hoog zijn de salarissen binnen bepaalde functies? Hoe zit het met vakantiedagen? Secundaire arbeidsvoorwaarden? Je ziet door de bomen het bos niet meer. 

Het zou toch fijn zijn als er iemand was die dit allemaal voor je kan onderzoeken. Iemand die verstand heeft van de branche, weet wat er speelt. Iemand die ook weet wat voor bedrijfscultuur er bij een bepaald bedrijf hangt, en waar jij perfect tussen zou passen. Een bedrijf met dezelfde normen en waarden. Hard werken maar ook tijd voor plezier. 

Heb je wel eens gedacht aan een detacheringsbureau? Wacht even. Heb je wel eens gedacht aan PD personeel? Nee? Nou dan zou ik toch even verder lezen als ik jou was. 

Wat doet PD personeel en wie zijn wij?

Wij zijn de Persoonlijke Detacheerder. Niet zomaar detacheerders. Wij zijn adviseurs. 

Ons uitgangspunt is om een betrouwbare partner te zijn voor zowel jou, de PD professional, als onze opdrachtgevers. We hebben een groot netwerk en kennen veel aannemers in de regio. We weten wat voor mensen er werken en hoe ze werken. 

Maar het allerbelangrijkste; wij willen niet alleen weten wat jij kan. Wij willen weten wie jij bent. We willen je leren kennen, daarom gaan we met jou in gesprek om te kijken wat nou écht bij je past, en waar jij gelukkig van wordt. Waar zou jij werkgeluk ervaren? Op basis van alle informatie die we hebben, vergelijken we alle opties met jou om tot een goede keuze te komen. Je wordt begeleid door een accountmanager die alle onderhandelingen voor je doet. 

En jij? Jij hoeft alleen gesprekken te voeren en te bepalen wat jouw nieuwe werkplek wordt. 

Klinkt goed of niet? 

Nou hoor jij hoogstwaarschijnlijk bij Generatie Z. Een generatie die écht op zoek is naar de uitdaging op het werk, want anders raak je sneller verveeld. Een generatie die werkgeluk hoog in het vaandel heeft staan. De werkgever moet passen bij je persoonlijke drijfveren en identiteit. 

Maar ook een generatie die niet meer zoveel van lezen houdt. Dus heb jij het gehaald tot het einde van dit stuk tekst? Dan ben je nog maar een paar klikken verwijderd van een heerlijk kop koffie op een van onze kantoren in Alkmaar, Amersfoort of Breda, en daarmee misschien wel je droombaan. 

Dus waar wacht je nog op…?

Technische vacatures