Hoe kun je werkstress verminderen

28 maart 2023

Hoe kun je werkstress verminderen bij jouw baan in de technische sector?

Hoge werkstress, een te hoge werkdruk, te veel openstaande vacatures bij jouw bedrijf en daardoor te veel zelf moeten doen… Dit zijn zaken die tegenwoordig veel voorkomen en een negatief effect kunnen hebben op jouw welzijn en werkgeluk. Maar wat voor negatief effect kan dit op jou hebben? En wat is werkstress eigenlijk? Hoe kun je werkstress verminderen?

Voor de meeste mensen is werk een groot deel van hun leven. Het is dan ook enorm belangrijk om werkgeluk te ervaren. Werkgeluk zorgt namelijk voor een betere gezondheid en een hoger welzijn. Als je meer plezier hebt in je werk, ervaar je minder werkstress en kun je je mentaal en fysiek beter voelen. Deze positieve invloed kan bijdragen aan een fijnere werksfeer en een betere samenwerking.

Lees ook: Zo weet je dat het tijd is voor een carrièreswitch – PD personeel

 

Wat is werkstress?

Iedereen heeft wel eens stress, maar een te hoge mate van stress kan effect hebben op jouw gezondheid. Werkstress komt vaak voor, maar wat is het precies? Werkstress is een vorm van stress die je ervaart op de werkvloer. Het is een onrustig gevoel dat je bijvoorbeeld na een te hoge werkdruk kunt hebben. Werkstress kan echter ook veroorzaakt worden door situaties in de privésfeer die meegenomen worden naar het werk. Op de lange termijn kan werkstress leiden tot een burn-out. Dus, hoe kun je werkstress verminderen?

 

Hoe kun jij werkstress verminderen? Vergroot jouw werkgeluk!

1. Zorg voor een goede werk-privé balans
Een goede werk-privé balans is cruciaal om werkstress te verminderen. Het gaat niet alleen om het verdelen van tijd en energie tussen werk en privé, maar ook om het stellen van grenzen en het maken van keuzes. Hierbij is het belangrijk om te weten wat jouw prioriteiten zijn en wat jouw waarden zijn. Het kan helpen om een planning te maken en regelmatig tijd te blokkeren voor ontspanning en activiteiten die je energie geven.

Lees ook: Een goede werk-privé balans met een baan in de technische sector: hoe krijg je dat voor elkaar? – PD personeel

2. Stel prioriteiten op en doe niet meer dan je aankan
Een van de belangrijkste oorzaken van werkstress is overbelasting. Door prioriteiten te stellen en realistische doelen te stellen, kun je voorkomen dat je te veel hooi op je vork neemt. Het kan helpen om dagelijks of wekelijks een to-do-lijst te maken en deze af te stemmen op je capaciteit en agenda. Door jezelf niet te veel op te leggen, voorkom je dat je jezelf uitput en stress ervaart.

3. Neem regelmatig een pauze en neem de tijd om te ontspannen
Om productief en gefocust te blijven, is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen. Hierbij kun je denken aan een korte wandeling, een praatje met een collega of even uit het raam staren. Probeer ook tijdens je vrije tijd activiteiten te doen die je helpen te ontspannen, zoals sporten of een boek lezen.

4. Communiceer met je collega’s en werkgever
Als er iets is op werk kan je dit met je collega’s/ werkgever bespreken. Geef duidelijk je grenzen aan en je mag gerust nee zeggen.

5. Neem tijd voor jezelf
Neem regelmatig tijd voor jezelf om dingen te doen waar je blij van wordt en energie van krijgt. Dit kan helpen om je stressniveau te verlagen en je mentale gezondheid te verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hobby’s, sporten, lezen of tijd doorbrengen met vrienden en familie. Het is belangrijk om deze tijd te beschouwen als een investering in jezelf en je welzijn.

 

Tijd voor een nieuwe baan waarin jij werkstress kunt verminderen en jouw werkgeluk kunt vergroten?

Ben jij toe aan een nieuwe baan in de technische sector? Of wil jij meer weten over wie wij zijn en wat wij voor jou kunnen betekenen én hoe wij werkgeluk voor jou kunnen creëren? Neem dan gerust contact met ons op.

Verlaag werkstress