Werk-privé balans

24 februari 2023

Een goede werk-privé balans met een baan in de technische sector: hoe krijg je dat voor elkaar?

Een goede werk-privé balans, wat is dat eigenlijk? Hoe ervaar jij jouw werk-privé balans? Wat kan je doen om jouw balans te verbeteren? Wij hebben de trends en ontwikkelingen voor jou op een rij gezet en geven je tips om jouw werk-privé balans te verbeteren!

 

Wat is een ‘’goede’’ werk-privé balans?

Om te beginnen, een goede werk-privé balans kan voor iedereen anders zijn omdat het afhankelijk is van individuele behoeften, omstandigheden en prioriteiten. Zo kan iemand een goede werk-privé balans ervaren door relaties en activiteiten binnen en buiten de werkvloer gescheiden te houden.  Een ander ervaart een goede werk-privé balans door privé met werk te combineren. Een ‘’goede’’ werk-privé balans is voor ieder het gevoel een evenwichtige verdeling te hebben tussen de tijd en energie die je besteedt aan je werk en je persoonlijke leven. 

‘’Probeer een balans te vinden die je in staat stelt om productief te zijn op je werk en ook tijd en energie te hebben voor belangrijke persoonlijke activiteiten en relaties’’

Lees ook: Zo weet je dat het tijd is voor een carrièreswitch – PD personeel 

 

Waarom is een goede werk-privé balans zo belangrijk?

In de krappe arbeidsmarkt waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben, zijn een te hoge werkdruk en stress een veel voorkomend probleem. Werkgevers kampen daarnaast met het probleem dat vacatures moeilijk vervulbaar zijn. Ruim 4 op de 10 werkgevers (42%) die moeite hebben met het vervullen van vacatures kiezen ervoor het werk structureel te verdelen over zittende werknemers. Dit zou dus kunnen leiden tot een te hoge werkdruk bij werknemers. Daarom is het hebben van een goede balans tussen werk en privéleven enorm belangrijk voor je welzijn en kan zelfs helpen om burn-out en stress te voorkomen.

 

Dit is wat werknemers belangrijk vinden!

Uit een recent onderzoek van de Workmonitor, uitgevoerd door Randstad is geconcludeerd dat de huidige economische onzekerheid de verwachtingen en prioriteiten van werknemers heeft laten toenemen. De 35.000 werknemers die ondervraagd waren in dit grote onderzoek gaven antwoord op vragen naar o.a. hun werk-privé balans, flexibele werktijden, sociale waarden en of ze het gevoel hebben ‘’erbij te horen’’. 

Wist je dat…? 

Van de 35.000 ondervraagden gaf 94% aan een goed werk-privé balans erg belangrijk te vinden. 

Werk-privé

En wist je ook dat…?

61% zelfs zegt niet te kiezen voor een baan als ze bij voorhand denken dat hun werk-privé balans verstoord zou worden. 

Werk-privé

 

48% van de ondervraagde werknemers gaven aan niet voor een baan te kiezen waar de werktijden niet flexibel zijn.

Flexibele uren

 

6 op de 10 van de ondervraagden zeiden dat ze zouden stoppen bij hun huidige baan als het gevoel er was dat ze ”er niet bij horen”.

Erbij horen

Dit zijn 5 tips voor die bijdragen aan een gezonde werk-privé balans

  1. Stel duidelijke grenzen: vind je het fijn om werk- en privé gescheiden te houden? Probeer je werk dan niet mee naar huis mee te nemen. Zorg er ook voor dat je tijdens je werkuren niet te veel persoonlijke zaken afhandelt.
  2. Neem regelmatig pauzes: het is belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werk om jezelf op te laden en te ontspannen. Dit kan ook helpen om productiever te zijn wanneer je weer aan het werk gaat.
  3. Plan je tijd zorgvuldig: maak een plan voor je dag of week en probeer je eraan te houden. Zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt voor belangrijke persoonlijke activiteiten, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, hobby’s en ontspanning.
  4. Maak gebruik van flexibele werktijden: als je werkgever flexibele werktijden biedt, maak daar dan gebruik van. Dit kan je helpen om je werk beter af te stemmen op je persoonlijke leven. 48% van de werknemers kiezen niet voor een baan als de keuze van flexibele werktijden niet aanwezig is. 
  5. Communiceer met je werkgever: als je merkt dat je werk-privé balans uit balans raakt, communiceer dit dan met je werkgever. Misschien zijn er aanpassingen mogelijk, zoals meer flexibele werktijden of de mogelijkheid om thuis te werken.

 

Wat PD personeel voor jou kan betekenen en hoe wij jou kunnen helpen jouw werk-privé balans te vinden

Wil je meer weten? Wij van PD personeel vinden persoonlijke aandacht en ontwikkeling erg belangrijk. Ben je op zoek naar een baan in de technische sector waar je een goed werk-privé balans hebt? Ga dan eens met ons in gesprek, bij PD personeel werken we immers vanuit jou als werknemer in plaats vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Zo kun je rekenen op een betere fit bij je nieuwe baan, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden, iemand die je tijdens jouw carrière blijft ondersteunen met hulp en coaching én heb je toegang tot cursussen of trainingen.

Werk-privé balans