21 januari 2023
Tijd voor een carrièreswitch? Deze tien sollicitatietips helpen je bij de overstap
Er zijn talloze redenen om te kiezen voor een carrièreswitch, maar een carrièreswitch gaat gepaard met enkele uitdagingen die je misschien niet tegenkomt bij een baanwissel binnen je huidige carrière. Daarom zetten we tien specifieke tips op een rij die je helpen bij het binnenslepen van die geweldige baan tijdens een carrièreswitch.
Wat zijn de grootste redenen om te kiezen voor een carrièreswitch?
Er zijn veel redenen waarom mensen ervoor kiezen om een carrièreswitch te maken. Denk aan ontevredenheid over de huidige baan, salaris of collega’s, of het verlangen naar een nieuwe uitdaging waarbij men iets nieuws kan leren. Ook de balans tussen werk en het privéleven is een veelgenoemde reden. Daarnaast komt het vaak voor dat men kiest voor een baan in een groeiende sector omdat dit op de lange termijn meer perspectief biedt. Ten slotte zie je dat mensen soms willen kiezen voor een baan met meer betekenis. Denk hierbij aan functies waarmee iemand een maatschappelijk impact kan maken.
Lees ook: Zo haal je net als Sander alles uit jouw baan als junior projectvoorbereider in de bouw
Hoe verschilt solliciteren bij een carrièreswitch ten opzichte van solliciteren binnen je huidige carrière?
Er zijn een aantal belangrijke manieren waarop solliciteren voor een carrièreswitch verschilt van solliciteren binnen een bestaande carrière, denk aan:
Ervaring: Bij een carrièreswitch heb je vaak minder specifieke ervaring in de functie of sector waarop je solliciteert, in vergelijking met iemand die al werkzaam is in die specifieke carrière.
Motivatiebrief: In je motivatiebrief zul je waarschijnlijk meer uitleg moeten geven over waarom je de carrièreswitch maakt, en hoe je ervaring en vaardigheden van toepassing zijn op de functie waarop je solliciteert.
Onderbouwing: Je zult waarschijnlijk meer moeten onderbouwen waarom je geschikt bent voor de functie waarop je solliciteert, bijvoorbeeld door middel van relevante cursussen of trainingen.
Netwerk: Je hebt mogelijk geen netwerk in de branche waarbinnen je solliciteert omdat je een netwerk hebt opgebouwd in een geheel andere branche. Je kunt daarom minder terugvallen op kennissen, collega’s of vriendschappen. Een goed netwerk werkt bij je sollicitatie, en je baan geregeld in je voordeel.
De 10 tips bij het solliciteren tijdens een carrièreswitch?
- Benadruk je transferbare vaardigheden en ervaring. Laat zien hoe je ervaring en vaardigheden uit je vorige carrière van toepassing zijn op de functie waarop je solliciteert.
- Leg uit waarom je de carrièreswitch maakt. Laat zien dat je goed over je beslissing hebt nagedacht en dat je gemotiveerd bent voor de nieuwe functie.
- Doe onderzoek naar de sector of het bedrijf waarop je solliciteert. Laat zien dat je weet wat er speelt in de branche en dat je geïnteresseerd bent in de functie.
- Neem relevante cursussen of trainingen. Laat zien dat je de nodige vaardigheden hebt om de functie te vervullen, ondanks dat je geen ervaring hebt in die specifieke sector of functie.
- Neem contact op met mensen in de branche. Netwerken kan helpen bij het vinden van een geschikte baan en het verkrijgen van inzichten in de branche.
- Benadruk je enthousiasme en motivatie. Laat zien dat je gemotiveerd bent om de carrièreswitch te maken en dat je er klaar voor bent om te leren en te groeien in de nieuwe functie.
- Laat referenties opnemen van mensen die je vaardigheden en ervaring kunnen bevestigen.
- Wees realistisch over je verwachtingen en vermijd grote salarisverwachtingen als je geen ervaring hebt in de specifieke functie of sector.
- Laat zien dat je open-minded bent en dat je bereid bent om de nieuwe functie te leren.
- Wees niet bang om buiten je comfortzone te stappen, een carrièreswitch kan een geweldige kans zijn om iets nieuws te leren en te groeien
Ben jij ook klaar voor een nieuwe uitdaging?
Denk jij aan een carrièreswitch naar de technische sector? Ga dan eens met ons in gesprek, bij PD personeel werken we immers vanuit jou als werknemer in plaats vanuit het perspectief van de opdrachtgever. Zo kun je rekenen op een betere fit bij je nieuwe baan, de beste secundaire arbeidsvoorwaarden, iemand die je tijdens jouw carrière blijft ondersteunen met hulp en coaching én heb je toegang tot cursussen of trainingen.