Cao bouw en infra 2023

16 juni 2023

Bouw en infra cao 2023: nieuwe loonsverhoging!

Werk jij in de bouw en infra? Dan is er goed nieuws. De bouw en infra loonsverhoging cao 2023 komt eraan! Maar hoe hoog is deze loonsverhoging? Hoeveel vrije dagen hebben jouw branchegenoten gemiddeld? En welke trends en ontwikkelingen zullen er in de bouw en infra in 2023 plaatsvinden? We zetten de belangrijkste veranderingen en trends voor de bouw en infra voor jou op een rij.

 

Welke beroepen vallen onder Bouw en Infra?

Welke beroepen vallen onder de Bouw en Infra sector? Deze branche biedt een breed scala aan mogelijkheden. Denk aan civiel ingenieurs, architecten, timmerman, loodgieters, grondwerkers, bouwkundig tekenaars, revit engineers projectmanagers,  bouwinspecteurs, calculators, coördinator en nog veel meer. De Bouw en Infra sector omvat de ontwikkeling, bouw en onderhoud van infrastructuur zoals wegen, bruggen, dijken tunnels, spoorwegen en gebouwen. Het is een cruciale sector die onze samenleving vormgeeft en innovatie combineert met vakmanschap. De Bouw en Infra sector speelt een essentiële rol. Wees trots op je beroep! Bij PD personeel bieden we voor de bouw en infra sector veel vacatures aan.

Lees ook: Werk jij in de Bouw & Infra? Let op deze veranderingen en trends in 2023 – PD personeel

 

Cao bouw en infra 2023: Dit is hoeveel loonsverhoging jij krijgt!

Per 1 juli 2023 krijg jij er 2,5% loonsverhoging bij! Op 1 januari 2023 had je er ook al 2,5% bijgekregen. Dit betekent dus dat op 1 juli jouw loon met minimaal 5% gestegen is ten opzichte van vorig jaar. Ook zullen de reiskostenvergoedingen per 1 juli 2023 stijgen met 2,5%. Deze nieuwe cao heeft een looptijd tot december 2023. Wil je meer diepere details weten over de cao bouw en infra 2023? bekijk dan de publicatie van Bouwend Nederland.

 

Hoeveel vrije dagen in de bouw en infra?

Nu je weet hoeveel procentuele loonsverhoging jij krijgt, ben je ook misschien benieuwd op hoeveel vrije dagen jij recht hebt. Als het gaat om aantal vrije dagen per jaar word er onderscheid gemaakt tussen mensen jonger en ouder dan 18 jaar. Ook word er gekeken of je een bouwplaats- of uta medewerker bent. Echter word voor bouwplaats en uta medewerkers ouder dan 18 jaar geen onderscheid gemaakt in aantal vrije dagen. Zo hebben beiden totaal 25 vrije dagen, waarvan 20 wettelijk en 5 bovenwettelijk. Wel word er onderscheid gemaakt tussen werknemers tot 18 jaar. Een bouwplaats medewerker tot 18 jaar heeft in totaal 29 vrije dagen, waarvan 20 wettelijk en 9 bovenwettelijk. Tenslotte heeft een uta medewerker tot 18 jaar in totaal 27 vrije dagen, waarvan 20 wettelijk en 7 bovenwettelijk. 

 

Verwachte veranderingen bouw en infra 2023: verder kijken dan de cao

De bouw en infra is een interessante branche waarin vrijwel altijd iets nieuws te melden is. Het aantal bedrijven in de bouw sector groeit hard. In 2023 zijn er bijna 243.000 bedrijven actief in de sector bouw. Dit aantal was 16 jaar geleden nog 101.000. Echter hoor je steeds vaker dat bouw bedrijven het moeilijk hebben door de gestegen kosten voor o.a. materialen en vergunningen. Zo komen er steeds meer projecten stil te liggen. Het kan niet anders dan dat er veranderingen komen. De bouwsector is cruciaal en we kunnen eenmaal niet zonder. Ook speelt altijd nog het stikstofprobleem een rol. Het programma Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB) moet de sector helpen te verduurzamen. Ook komen er steeds meer subsidies voor bedrijven die duurzaam willen werken met bijvoorbeeld emissieloos materieel of andere innovatie ideeën. Het doel is dan ook dat de bouw- en infrasector in 2030 een uitstootvrije sector is. Er is al veel gebeurd in de bouw en infrasector en er staat nog veel te veranderen!

 

Wil jij werken in de bouw en/of infra? PD personeel zoekt jou!

Wij zijn PD personeel, dé specialist in de technische sector. Wat doen wij? Wij creëren werkgeluk!. We zijn er om voor jou die ene baan te vinden die écht bij je past. Wij geven aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling en staan voor je klaar om jou te begeleiden (we worden ook regelmatig een mentor genoemd). Ontdek jouw ideale werkomgeving en versterk je carrière in de techniek. Bekijk hier onze bouw- en infra vacatures! Of neem contact met ons op via E-mail of telefoon en laat je adviseren!

Bouw & infra vacatures