Vacature Datacenter

vacature datacenter

Big data, steeds meer kengetallen, mobiele apps, internet of things, in de cloud werken etc. etc. Onze behoefte aan datacenters wordt steeds groter. Door onze geografische ligging, voldoende glasvezel in de grond en gunstige ondernemersklimaat is Nederland een aantrekkelijke locatie voor internationale organisaties om hier hun datacenter neer te zetten. Ondertussen hebben wij in Nederland ruim 200 datacenters die samen meer dan 250.000 m2 in beslag nemen. (bron: DDCA)

 

 

Helaas gaat dit, afgezien van de bouw, niet gepaard met heel veel meer werkgelegenheid. Een datacenter is niet, zoals velen wellicht verwachten, heel arbeidsintensief en met 3 á 4 technisch specialisten kun je een dataruimte van 2.000 m2 prima draaiende houden. Dit betekend in totaal 500 technische lokale specialisten, onderverdeeld in technisch manager, technicus elektrotechniek en technicus werktuigbouwkunde. Daarnaast natuurlijk nog een behoorlijk aantal IT’ers, maar die kunnen op afstand hun werk doen. En dat kan dan ook vanuit Amerika of India. Hiernaast worden GBS (Gebouw Beheer Systemen) steeds intelligenter en kan een GBS zelfstandig een storing of een opkomende storing doorgeven aan een centrale.

 

Vanwege de spectaculaire groei van het aantal datacenters is er echter een vrij grote vraag naar de functies als technicus elektrotechniek en technicus werktuigbouwkunde. En het invullen van deze vacatures is geen eenvoudige opgave, omdat de technicus van veel systemen kennis moet hebben waaronder; UPS systemen, BMS systemen, HVAC systemen, CCTV systemen en generatoren.

 

Dus veel vierkante meters met steeds slimmere (lees; zelfsturende) systemen en op termijn zelfs minder werkgelegenheid.