Ingenieur, technicus of Engineer?

Engineering wordt binnen de techniek toebedeeld aan een heel breed scala van functies / werkzaamheden. Eigenlijk zoveel dat het lastig wordt om deze titel verder te specificeren. Op Wikipedia word je als je zoekt op engineer verwezen naar de pagina met de uitleg over een Ingenieur. En dit dekt ook niet de lading.

 

 

 

Technisch specialist

Een Engineer is een technisch specialist die verantwoordelijk is voor het bedenken, ontwerpen en/ of advisering van technische oplossingen. Veelal binnen de machinebouw en de industrie. Binnen de installatietechniek spreken we op dit niveau eerder van een Technicus. Ook in uitvoerende beroepen kan deze titel toegepast worden, bijvoorbeeld een Service en onderhouds engineer. Dit is dan wel vaak een functie op MBO+ of HBO niveau.

 

De titel engineer wordt vaak aangeduid in combinatie met het vakgebied; Mechanical-, Electrical-, en Hardware engineer etc.

 

Ingenieur

De termen Ingenieur en Engineer worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt. Een Ingenieur is een HBO (ing) of Universitair (ir) opgeleid technisch specialist. Dit zou in de praktijk een Engineer kunnen zijn maar is dit niet per definitie. Sinds 2003 is dit gewijzigd en ontvang je binnen de techniek op HBO niveau de titel Bachelor of Science (BSc) en op universitair niveau de titel Master of Science (MSc).