Voorbereiding op een sollicitatieprocedure

Handshake PD personeel

“Een goede voorbereiding is het halve werk” geldt ook voor een sollicitatieprocedure. Door in de procedure een aantal vaste vragen aan jezelf te stellen kan het verloop van de sollicitatieprocedure een stuk makkelijker verlopen.

Stel je vooraf de volgende vragen:

  • Wat voor kandidaat zoeken wij?
  • Welke marge hanteren wij op deze positie?
  • Wat is interessant voor de soort persoon die wij zoeken?
  • Welke groeimogelijkheden kunnen wij bieden?
  • Waarom zou de kandidaat voor onze organisatie kiezen?

Bij de vraag “Wat voor kandidaat zoeken wij?” gaat het vooral om persoonlijke factoren. Bijvoorbeeld introvert, extravert, ambitieus, kennis in de breedte of kennis in de diepte.

Met marge kun je denken aan welke aspecten heel belangrijk zijn, en welke minder, voor het goed invullen van de functie. De perfecte kandidaat bestaat niet, dus als hierover nagedacht is scheelt dat in de beslissingssnelheid.

Met de soort persoon moeten wij ook rekening houden met de werkomgeving. Een 55-plusser is soms veel interessanter en betrouwbaarder dan een jonger iemand met heel veel ambitie.

En als we het over ambitie hebben, wat kunnen wij de kandidaat nu en over 3 jaar bieden? Dit moet wel overeen komen met de praktijk, anders kan deze voorstelling zich tegen onszelf keren.

Een heel belangrijke vraag die wij ons te weinig stellen is; “Waarom zou een kandidaat bij ons willen werken?“ Wat is bij ons anders en aantrekkelijker dan bij de concurrent? We zien steeds vaker dat niet het salaris, maar de werkomgeving en bereikbaarheid, doorslaggevend zijn bij een beslissing.

 

Met het beantwoorden van deze vragen zal de slagvaardigheid een stuk groter zijn. Tevens kan de tijd dat een sollicitatieprocedure in beslag neemt, verkort worden.