Een goede motivatiebrief

Handshake PD personeel

Jezelf onderscheiden in een motivatiebrief is een lastige opgave omdat je niet weet wat de concurrentie op papier zet. Ten opzichte van het opstellen van een CV gaat er vaak onevenredig veel tijd zitten in het opstellen van een motivatiebrief omdat je wilt opvallen en niet weet aan welke criteria je moet voldoen. Vaak wordt eerst het CV gelezen om te kijken of de harde criteria matchen met de openstaande vacature om vervolgens een bevestiging te vinden in de motivatiebrief dat jij de juiste kandidaat bent.

 

 

 

Belang van een motivatiebrief is dat jij laat zien dat jij je hebt verdiept in het bedrijf waar je gaat solliciteren. Vertel zo min mogelijk over jezelf maar laat wel zien waarom jij denkt dat je de juiste persoon bent voor de vacature. Koppel de waarde van de organisatie aan jouw waarden. Geef aan wat jouw meerwaarde is door je eigenschappen en ambities te spiegelen aan de vacature. En heel belangrijk: Hou het kort. Less is More.

 

De opbouw van een motivatiebrief is als volgt:

  • Openingszin: Interesse wekken zodat het spannend is om verder te lezen. (Mijn interesse is altijd uitgegaan naar technische innovaties en duurzaamheid. Gezien uw missie sluit dit goed aan en vandaar mijn interesse in de functie……..) Zoek direct de aansluiting, dan is het leuk voor de lezer om door te lezen.
  • Middenstuk: In dit stukje tekst (+/- 6 regels) ga je de opgewekte interesse omzetten in een voorkeur voor jou. Dit betekent dat je datgene wat je weet van het bedrijf waar je solliciteert, gaat spiegelen aan jouw eigenschappen en ambities. Alleen de waarheid kan jou hier in onderscheiden. Als er weinig overeenkomsten zijn, geef dat dan gewoon aan, je kan altijd op jouw ambities terugvallen.
  • Slot: Omdat jij er zeker van bent dat je een geschikte kandidaat bent voor de functie kan je hier op een opportunistische manier aangeven (zonder te overdrijven) dat je het één en ander graag toelicht in een persoonlijk gesprek.

 

Kom in je motivatiebrief niet terug op het verleden, maar schrijf in de toekomst. De huidige situatie kan wel jouw motivatie zijn om te solliciteren maar is niet interessant voor je motivatiebrief. Dit komt eventueel wel later ter sprake tijdens een sollicitatiegesprek. Als je niet genoeg informatie kan verzamelen over het bedrijf waar de vacature openstaat, bel dan gewoon op en vraag naar de informatie die je nodig hebt voor je motivatiebrief.

 

Heel veel succes,